Europa i Svijet
NBA uvodi značajne promjene pravila od ove sezone

NBA uvodi značajne promjene pravila od ove sezone

Autor: Saša Ćirić

Neka od njih su već dobro poznata europskim ljubiteljima košarke.

NBA liga posljednjih godina, u vremenu novog povjerenika Adama Silvera, konstantno radi na ubrzanju igre. Trend je to koji je uvelike posljedica vladavine Golden State Warriorsa, pa sada sve momčadi pokušavaju igrati što sličnije njima. Velik broj posjeda, šuteva za tricu, kontri, sve to čini NBA tako atraktivnim proizvodom. Da bi dodatno ubrzali igru, iz lige su se dosjetili doskočiti jednom od rijetkih arhaičnih pravila koje nisu prilagodili novom dobu. Od uvođenja ograničenog vremena napada u sezoni 1954/55, semafor se resetirao na nove 24 sekunde nakon skoka u napadu. Od ove sezone će se to skratiti na europskih 14 sekundi, što bi trebalo dovesti do većeg broja šuteva i, posljedično, poena.

Određene korekcije će doživjeti i takozvano clear path rule, odnosno pravilo vezano uz ilegalno prekidanje protivničke kontre prekršajem. Dopune tog pravila glase ovako:

- osobna pogreška je načinjena na bilo kojem igraču čija momčad ima posjed za vrijeme izgledne prilike za postizanje koša iz protunapada

- kada se prekršaj dogodi, s loptom ispred vrha polukruga na centru u obrambenoj polovini, a nijedan obrambeni igrač nije ispred napadača koji ima priliku za postizanje koša, kao i u situaciji u kojoj napadač ima kontrolu nad loptom ili kada je dodavanje upućeno u njegovom pravcu

- obrambeni prekršaj oduzima priliku postizanja koša iz kontre momčadi koja je u fazi napada

Još jedna dopuna pravila će se odnositi na tzc. hostile act, odnosno čin agresije prema drugoj osobi, na način da će se usporena snimka odsad moći aktivirati i u slučaju da igrač uđe u sukob sa sucem, trenerom ili gledateljem, za razliku od starog pravila, u kojem se pregledavala snimka samo u slučaju sukoba dvojice igrača.