Hrvatska
Ne diraj Žoru dok 'spava'... Zadar na krilima iskusnog centra slavio u dalmatinskom derbiju

Ne diraj Žoru dok 'spava'... Zadar na krilima iskusnog centra slavio u dalmatinskom derbiju

Autor: Paulo Sarić

A sad - Igokea.

Košarkaši Zadra na domaćem su terenu pred nešto manje od tisuću gledatelja terenu svladali Split rezultatom 91-88 i došli do druge ovosezonske pobjede u dalmatinskom derbiju. 'Žuti' su se dobro držali sve do posljednjih deset minuta, a onda je do izražaja došla veća kvaliteta domaćeg sastava koji je novom pobjedom ostao na čelu HT Premijer lige.

Otvaranje je proteklo u 'nadigravanju' mladih razigravača Lovre Bašića i Mate Kalajžića koji su agresivno krenuli u utakmicu, no u njihovom kratkom napadačkom okršaju nije bilo jasnog pobjednika. A pobjednika nije bilo ni u momčadskom obračunu. Čitava je prva četvrtina protekla u igri koš-na-koš, da bi ulazak agresivnog Lovre Runjića na početku druge dionice protresao Splićane koji su reagirali na najbolji mogući način i krenuli u seriju 0-10. Domaćinima nije pomogla ni minuta odmora trenera Nazora pa je semafor u 14. minuti pokazivao 25-31 za 'Žute'.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Iako su Grgurevićevi momci igrali uistinu dobro, bilo je vidljivo da je Zadranima u glavi Igokea i da pristup nije na pravoj razini. Potvrda toga došla je koju minutu kasnije kada je nespretni prekršaj mladoga Runjića „zapalio“ Luku Žorića koji je nakon afektivne reakcije za koju je 'lišo' prošao zaigrao s puno većim intenzitetom rezultat čega je ekspresni povratak domaćina u susret. U seriju 8-1 nekadašnji je reprezentativac ugradio šest poena, a nove potvrde da ne treba dirati lava dok spava stizale su praktički iz napada u napad. Do kraja prvog poluvremena iskusni je Zadranin zabio 15 poena, od čega čak 13 u posljednje četiri minute i deset sekundi.

U svlačionice se otišlo s prednošću Zadra 44-42, a u nastavku – ista priča. Momčadi su se izmjenjivale u vodstvu, no razlika se čitavo vrijeme kretala unutar jednog posjeda. Kolotečinu je razbila tek serija 6-0 koja je odvela domaćine na istovjetnu prednost u posljednjoj minuti treće četvrtine (64-58). S obzirom na loš postotak s obje strane iza linije 6,75 bilo je izvjesno da će dvoboj prelomiti prva šuterska serija.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

A ona je došla iz ruku Marija Littlea. Iskusni je Amerikanac vezao dvije trice i odveo sedam minuta prije kraja odveo svoju momčad na prvu dvoznamenkastu prednost (72-60). I to je bilo to. Dobra serija Pavla Marčinkovića nakratko je dala nadu gostima, no nekoliko vezanih poena iskusnog Žorića odagnalo je svaku dvojbu vezanu za pitanje pobjednika.

Najefikasniji u pobjedničkim redovima bio je Luka Žorić s 28 poena, a pomoć je imao u Bašiću i Littleu koji su dodali po 13 koševa, dok je goste predvodio Marčinković s 20 poena.

Rezultati by SofaScore