Europa i Svijet
Ne krivite djevojke za poraz od Irske u kojoj su najpopularniji sportovi hurling i keltski nogomet

Ne krivite djevojke za poraz od Irske u kojoj su najpopularniji sportovi hurling i keltski nogomet

Autor: Branko Tabak

Realnost!

Najpopularniji sportovi u Irskoj su hurling i keltski nogomet, slijedi nogomet pa golf, ragbi i konjičke utrke. Košarka? U drugom je planu.

U Hrvatskoj nogomet, rukomet i košarka spadaju u sam vrh.

Gdje smo trenutno na košarkaškoj karti Europe najbolje svjedoči rezultat s Europskog prvenstva divizije B za djevojke do 20 godina. Irska je u utakmici 'biti ili ne biti', u utakmici koja je pobjednice vodila u polufinale, utakmici koja je pobjednicama nudila komfor da jednom pobjedom u sljedeće dvije utakmice izbori plasman u diviziju A, poražena od Irske 53-66.

Činjenica je da u našoj reprezentaciji ima nekoliko mlađih djevojaka i da one nisu niti dobile ozbiljnu priliku na ovom prvenstvu, baš kao što je i činjenica da su igru naše ekipe mahom nosile cure od 19 i 20 godina (iznimka je 18-godišnja Ana Haklička).

No, ove djevojke i ova utakmica nisu problem. Problem je sustav, problem je marginalizacija reprezentativnog dresa u svim kategorijama kako u muškoj tako i ženskoj konkurenciji, problem je da drugi ulažu, rade, napreduju, a mi čekamo da talenti koji iskoče poput Karle Erjavec ili Nike Muhl individualnom kvalitetom pobijede sustav. A to tako ne ide!

Našim djevojkama predstoji borba za plasman između 5. i 8. mjesta. Prvi protivnik je Rumunjska. Utakmica se igra u subotu, 10. kolovoza.