Kolumne
Ne mijenjajte trenere, promijenite sebe

Ne mijenjajte trenere, promijenite sebe

Autor: Branko Tabak

Promjene.

Nakon tri kola ABA lige Cibona i Zadar su na omjeru 0-3. Tako je bilo i prošle sezone, pa su se u 4. kolu u međusobnom susretu na Višnjiku, silom prilika, jedni morali osladiti pobjedom.

Bila je to ona Cibona čiji se trener Ivica Velić u najavi utakmice pohvalio da barata informacijama iz zadarske svlačionice što mu Zadrani spremaju. Osim nekorektne dobrodošlice suparničkom treneru Danijelu Jusupu, koji je netom preuzeo klupu Zadra, u pamćenju je ostala i eksplozija veselja koja je eruptirala iz Velića na kraju susreta. Rekli bismo da baš toj pobjedi može zahvaliti da je i danas prvi trener Cibone.

Godinu dana kasnije Velić i, ovoga puta s druge strane, Veljko Mršić su u istoj situaciji, imaju skor 0-3, ali, za razliku od lani, do pobjede iz četvrtog pokušaja mogu i Zagrepčani i Zadrani. Mogu i ne moraju.

Cibosi gostuju kod Krke, gdje su se često znali osladiti pobjedama, a Zadrani kod Primorske, bitno slabije nego prošle sezone.

Pobjedama na gostovanjima u Sloveniji i Velić i Mršić kupuju mir. Porazi ozbiljno ugrožavaju njihove pozicije. 

No, moramo li na stvari gledati baš tako? Mora li baš 4. kolo biti presudno i je li nužno da im se već sada na leđa stavlja putokaz prema izlaznim vratima?

Foto: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Nije! Naime, u 5. kolu na Višnjik stiže Split, a u Draženov dom Primorska i tu se stvari mogu konačno posložiti, a Cibona i Zadar, odnosno Velić i Mršić, prodisati.

Kiksa li se i u ovim utakmicama stvari se ozbiljno kompliciraju i posve je izvjesno da će do promjena doći. Nažalost, to u pravilu znači da će doći do smjene trenera i novog poraza struke od politike čiji su provoditelji devastirali ova dva, nekada velika, hrvatska kluba. 

Split je zbog uvjerljive pobjede nad FMP-om na Gripama u nešto boljoj situaciji. No, pogledamo li raspored, vidjet ćemo da nakon pet kola i momčad Ivice Skelina može ostati na toj jednoj pobjedi. Nakon domaćeg ogleda kod Igokee Splićani gostuju kod Zadra, a potom na Gripama dočekuju Cibonu. Sve su to utakmice koje su mogu dobiti, ali i izgubiti. Presudit će nijanse. a jedna od njih je i iskustvo igranja ABA lige u koju su se Žuti vratili nakon osam godina. 

Hrvatskim klubovima u ABA ligi svaka je utakmica kvalifikacijska, a svaka pobjeda 'životno' značajna. Nakon viđenog u prva tri kola jasno je kako svih očekuje grčevita borba za ostanak. 

Sve iznad toga bilo bi ugodno iznenađenje. Jedino još nije posve jasno što taj ostanak donosi, osim još jedne sezone koprcanja na dnu poretka ABA lige s kupljenim igračima dvojbene kvalitete zbog kojih će se malo koji klinac upisati u školu košarke. 

I baš zbog toga, ne mijenjajte tako često trenere, poradite na tome da promijenite način promišljanja. Promijenite sebe.