Hrvatska
Ne može se otkazati reprezentaciju i poći plivati s dupinima!

Ne može se otkazati reprezentaciju i poći plivati s dupinima!

Autor: Paulo Sarić

Rasprava o strancima i otkazima.

Konferencija o košarci u organizaciji HKS-a zaključena je panel-raspravom u kojoj su uz predsjednika i glavnog tajnika saveza sudjelovali i pomoćni trener reprezentacije Dražen Orešković, bivši reprezentativac Josip Sesar i novinar Večernjeg lista Dražen Brajdić. Jasno, uz uključivanje i pitanja ostalih sudionika.

- Kada sam došao u HKS prije godinu dana financijska situacija nije bila bajna. Sada je dobra, a bila bi i bolja da nema repova s EuroBasketa iz Zagreba. Trenutno radimo na rješavanju dijela tih problema. Što se tiče nedavno završenog prvenstva na nj smo išli s jednim uvjerenjem, a vratili se s drugim. No to je sport. Problema je bilo i od toga ne treba bježati – kazao je predsjednik saveza Stojko Vranković.

Nakon kraće razmjene mišljenja vezanih za prikazane partije na nedavno završenom Europskom prvenstvu i traženja razloga za neuspjeh koji su se kretali od otkaza pojedinih igrača do promašenih tehničko-taktičkih zamisli, dotaklo se i jedne od zanimljivijih točaka, one o (ne)angažiranju stranaca u reprezentaciji. Stavovi su različiti. Dok jedni smatraju da stranac, pod određenim uvjetima, može uvelike doprinijeti reprezentaciji, drugi misle da s takvim pokušajima nismo puno dobili.

- Osobno sam protiv stranaca. Nama cilj treba biti odgojiti igrača i na tome raditi. Nisam za stranca i mislim da nam oni do sada nisu ništa donijeli. Problem reprezentacije su otkazi igrača – smatra čelni čovjek HKS-a.

Upitan zašto savez transparentno ne iziđe u javnost s razlozima otkaza, Vranković je rekao:

- Oni sami trebaju objasniti zašto ne igraju za reprezentaciju. To ih ne mogu ja pitati i kontinuirano ulaziti u sukob. Saznati takve informacije je posao novinara.


Pitanje otkaza izazvalo je najveću raspravu na konferenciji. Čula su se različita mišljenja koja su se kretala od odgovornosti saveza, preko neodgovarajućeg stava medija što su pojedini predstavnici istih i sami priznali, pa sve do legitimnosti konkretnih razloga neigranja za reprezentaciju. Stav vrha HKS-a je jasan. Ne treba generalizirati. Ili kako je to rekao predsjednik Vranković: „Nisu isti oni koji otkažu zbog ozljede i oni koji kažu da se moraju posvetiti Ljetnoj ligi, a onda odu plivati s dupinima“.

- Savez je svima otvorio vrata. Reprezentacija je osim časti igranja za državu i odmak od klupskih obveza i druženje s prijateljima. Makar je tako bilo u moje vrijeme. To je gušt i prilika za dodatni napredak. Uostalom, pogledajte naše reprezentantice kroz posljednje godine: Svima im je pogodovalo igranje u reprezentaciji. Nitko od njih nije kasnije imao problema s klubovima u kojima igraju. Dapače, svi su reprezentaciju iskoristili kao pripreme za nadolazeću sezonu – kazao je Josip Vranković.

Saznali smo i da pojedinih igrača nema na popisu izbornika Ivice Skelina – jer im je klub tako uvjetovao. Imena se nisu spominjala, kako kazaše Rimljani: „Nomina sunt odiosa“, no nije teško zaključiti o kome se radi ako se zna da je ljetos potpisao ugovor s klubom koji mu je suradnju uvjetovao ne igranjem za reprezentaciju. S obzirom da su brojni sudionici smatrali da bi HKS trebao zauzeti oštriji stav prema „dezerterima“ glavni je tajnik saveza decidirano kazao:

- Ne treba stavljati u isti koš nekoga tko otkaže jednom i one koji to rade u kontinuitetu dva, tri puta. Takvi nam nisu potrebni!

Sugovornici se nisu složili oko potrebne razine pritiska i očekivanja da se ostvari rezultat. Dok neki, poput Sesara, iz vlastitog iskustva kazuju da je pritisak uvijek i svugdje prisutan i da on motivira igrače da daju najbolje od sebe, drugi su mišljenja da je ova hrvatska generacija najbolje igre pružila kada je na natjecanja išla bez bremena rezultata.

- Pogledajmo samo rezultat u Torinu. Naša javnost nije znala ni gdje ni kad igramo. Bio sam s reprezentacijom od prvog dana i tamo sam vidio samo dva novinara. Samo dva! Tada smo išli opušteno i bez pritiska te smo ostvarili rezultat. Slično je bilo i na Olimpijadi. Ušli smo opušteno i bez pritiska i odigrali vrlo dobar turnir – zaključio je predsjednik Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković.