Hrvatska
Ne opravdavam Prestona, ali i Kalajžić je kriv…

Ne opravdavam Prestona, ali i Kalajžić je kriv…

Autor: Paulo Sarić

Nedjeljni incident neće pokvariti odnose dalmatinskih klubova.

Kako vruće glave ne treba ništa komentirati sačekali smo da prođe nekoliko dana od objave kazni za sudionike nedjeljnog incidenta na utakmici 19. kola HT Premijer lige između Splita i Zadra da saznamo mišljenje relevantnih aktera. Jučer je došla i službena potvrda organizatora utakmice, KK Split, u kojoj se potvrđuje da klubovi uključeni u nedavna događanja razmišljaju o zajedničkoj žalbi na kazne, a u međuvremenu smo kontaktirali i trenera KK Zadar Aramisa Naglića koji nam je rekao isto te iznio svoje viđenje nemilih scena.

- Ovaj incident ne smije, a rekao bih i neće, pokvariti odnose između Splita i Zadra i odnose svih nas koji radimo u ta dva kluba. Dogodilo se što se dogodilo. I jedni i drugi imamo problem s kaznama i sada to moramo izgurati i okrenuti se budućnosti. Ne vjerujem da će biti zle krvi nakon ovoga. Neće sigurno! – uvjeren je visoki Riječanin.

Mišljenja o kaznama su podijeljena. Dok jedan dio javnosti smatra da su one sukladne učinjenom prekršaju, drugi zastupa tezu da su previsoke s obzirom na dosadašnju praksu kažnjavanja sudionika sličnih incidenata. Naravno, postoje i oni koji misle da su akteri još i dobro prošli s obzirom na učinjeno. Trener Zadra nije jedan od njih.

- Kazne su prilično velike. Ja se nadam da ćemo napisati zajedničku žalbu prema HKS-u ne bi li se kazne barem malo ublažile. Kada kažem da su kazne velike svjestan sam da se mnogi neće složiti pošto čitam osude koje idu prvenstveno prema Knowlesu i traženje težih kazni, međutim vrlo sam detaljno pogledao snimke i moram stati iza Prestona. Smatram da je njegova reakcija bila prije svega intuitivna i obrambena. Ni za kim nije trčao na terenu, nikoga nije ganjao kako bi ga istukao ili namlatio. Ne opravdavam njegov potez, jer čim se, pod navodnicima izvuče oružje i udari šamar na sportskom terenu – to nije lijepo. No, on je moj igrač i moram stati iza njega kao što bih stao iza svakog igrača – dodaje Naglić i nastavlja - ponavljam, ne opravdavam činjenicu da je Preston na kraju krajeva udario Kalajžića! No, i Mate je kriv s obzirom na to da se zaletio u punom šprintu. Nakon pogledane snimke ne mogu reći da je Kalajžić slučajno ili ni kriv ni dužan dobio udarac… Mislim da uopće nije trebao biti tamo. A tada ne bi ni došlo do incidenta već bismo imali „samo“ dvije isključujuće pogreške. Moramo znati da je to sport, to su emocije i to su momci koji na terenu daju sve od sebe. Još jednom ću reći – Prestonova reakcija je bila prije svega obrambena, a ne napadačka kako se negdje provlači i s time treba zaključiti priču. Kazna će se odraditi, kakva god ona bila, ostala na ovoj razini ili bila smanjena, Knowles će snositi posljedice u financijskom smislu, mi ćemo snositi posljedice nažalost i u financijskom i u sportskom smislu i tu priči treba biti kraj.

Dalmatinskom će abaligašu izostanak jednog od glavnih igrača stvoriti znatan problem u nastavku natjecanja. Zadar, doduše, nema pretjerano težak raspored do kraja ligaškog dijela HT Premijer lige i nalazi se u ugodnoj poziciji da osigura jedno od prva dva mjesta uoči doigravanja, no ovo će biti već četvrti put ove sezone da da trener Naglić mora mijenjati koncepciju igre zbog nepredviđenih ili novih situacija te je pred riječkim strategom težak zadatak da dobro odvaže kome će dati povjerenje u narednih sedam utakmica.