Hrvatska
Regija
Ne propustite susret europskih prvaka!

Ne propustite susret europskih prvaka!

Autor: Paulo Sarić

Zajedno su čak četiri puta pokorili Europu.

Večeras se na Gripama igra posljednja utakmica šestog kola Druge ABA lige u kojoj splitski žuti dočekuju Bosnu. Dvoboj je to dvaju europskih prvaka. Istina, davno je to bilo, u zemlji koje nema više… No, definitivno se radi o susretu momčadi čija imena nikoga ne ostavljaju ravnodušnima Ako ne, kao nekad, širom Europe, onda makar širom regije.

Splićani u utakmicu ulaze u lošoj seriji, nakon dva uzastopna poraza. Situacija je još tmurnija ako se pogleda posljednjih pet susreta u kojima su tek jednom trijumfirali. Posljednji su put slast pobjede upisali prije gotovo dva tjedna, nakon produžetka, protiv Vrijednosnica Osijek, a trener Skelin se nada povratku na pobjedničke staze.

- To je ekipa s dva odlična beka koji najčešće igraju u paru. Bosna ima dobru kombinaciju visokih igrača koji dosta igraju leđima košu. Morat ćemo to dobro braniti. Oni bi svakako trebali biti umorni jer igrati tri utakmice tjedno nije nimalo lako, ali mi smo više okrenuti prema sebi. Svaka utakmica je prilika za povratak na pobjednički niz, tako i ova. U Zadru smo vidjeli pomake u našoj igri, a nadam se da ćemo to pokazati i protiv Bosne. Dobro je što nam se vratio Kedžo koji nam daje dodatnu dimenziju, i leđima košu i šutem izvana. On je izuzetno važan za našu igru – rekao je Ivica Skelin za službenu Facebook stranicu KK Split.

Žuti su se u Zadru, protiv favoriziranog domaćina, držali sve do posljednje sekunde te su imali i šut za pobjedu. Pitanje je kako bi se situacija rasplela da su na raspolaganju imali Michaelyna Scotta koji je radi bolesti propustio prošlu utakmicu. Dodatan bi problem Dalmatincima mogla predstavljati povreda Pavla Marčinkovića koji se ozlijedio u posljednjoj minuti izvrsne predstave protiv svog nekadašnjeg  kluba, te je upitno hoće li večeras nastupiti.

- Vidjet ćemo na koga ćemo sve moći računati. Imamo malih problema s ozljedama i bolešću Scotta, Marčinkovića i Jukića – zaključio je Skelin.

Split je svoja tri naslova prvaka Europe ostvario u periodu od 1989. do 1991. godine radi čega je i službeno proglašen najboljom europskom momčadi 20. stoljeća, dok se Bosna prvi i jedini put na tron Europe popela 1979. godine postavši time prva jugoslavenska momčad kojoj je to uspjelo. Iako su slavni dani daleko iza njih, ima li bolje pozivnice od susreta (nekadašnjih) giganata?

Dvoboj počinje u 20 sati.