Europa i Svijet
Hrvatska
Ne želimo stati na ovome!

Ne želimo stati na ovome!

Izbornik U16 reprezentacije je svjestan da je još puno posla pred našim dečkima.

Nakon infarktne završnice u kojoj je Matej Bošnjak poput Darija Šarića u susretu sa Španjolskom na OI prije dvije godine blokadom u zadnjoj sekundi spriječio da utakmice ode u produžetak, izbornik naše kadetske reprezentacije Milan Karakaš trudio se spustiti loptu na zemlju: 

"Kao što je bilo i očekivano, bila je to iznimno teška utakmica. Ono čemu smo se nadali od početka je da budemo cijelo vrijeme blizu Litvancima s obzirom da smo smatrali da je naša prednost činjenica da su oni sve utakmice dobivali 40 razlike te da kad dođe situacija egal utakmice će im sigurno biti teže nego nama koji smo imali teže protivnike i već bili u takvim situacijama.

Nažalost, u utakmicu smo ušli dosta mekano, obrambeno su nas prelagano probijali, obrambena tranzicija nam je bila loša i kraj prve četvrtine i početak druge nisu izgledali najbolje. No, momci su po ne znam koji put pokazali karakter, grebali su parket, nisu odustajali i uspjeli smo se vratiti do poluvremena. Takva im je bila i poruka na poluvremenu – da je dobar rezultat s obzirom na to kako igramo i da moramo stisnuti obranu. Na kraju smo ipak malo sami sebi zakomplicirali život, ali to valjda tako mora biti u hrvatskom sportu.

Nevjerojatno sam ponosan na igrače, smatram da su definitivno zaslužili, ali ne želimo na ovome stati. Sada kad smo došli do polufinala, svakako želimo okusiti i finale. Sutra već kreće priprema za protivnika. Mislim da djeca imaju dovoljno vremena za odmor u ovoj fazi turnira, nebitno je koliko je tko minuta igrao, realnost je da nas čeka jedna utakmica u kojoj je sve moguće.“

U kasnim večernjim satima naši reprezentativci su doznali tko će im biti protivnik u polufinalu. Bit će to momčad Francuske, koja je priuštila hladan tuš reprezentaciji Srbije pred domaćim navijačima. Mladi Francuzi su kontrolirali susret od samog početka, te su strpljivo gradili prednost do najvećih +14 na kraju treće četvrtine. Srbija se u završnici približava na četiri poena zaostatka (69-73), ali nisu imali više snage. Domaćine je predvodio Nikola Manojlović s 28 poena i 8 skokova, dok su u redovima Francuske najistaknutiji pojedinci bili visoki dvojac Yvan Ouedraogo (23 poena, 15 skokova) i Moussa Diabate (16 poena, 17 skokova). Centarski par je kombinirano dohvatio čak 16 (!) skokova u napadu, te će svojom agresivnošću i fizikalijama biti velik izazov našim igračima, ali i Karakašu, koji ima četrdesetak sati za pripremu taktike protiv takvog protivnika.