Hrvatska
Neću prestati igrati za reprezentaciju sve dok nešto ne osvojimo

Neću prestati igrati za reprezentaciju sve dok nešto ne osvojimo

Najbolji hrvatski košarkaš za 2016. godinu - Bojan Bogdanović.

U dugovječnoj anketi Večernjeg lista koja traje još od 1979. godine, a tada je prvi pobjednik bio Dražen Dalipagić, ima i simbolike. Mostarac Praja bio je prvi laureat, a Mostarac Bojan Bogdanović Babo laureat je i 38 godina poslije.

– Ja sam bio premlad kada je on završio karijeru da bih ga se sjećao, no kada sam počinjao igrati, puno su mi govorili o njemu, a nakon nekog vremena čak su me s njim počeli i uspoređivati. A kada te netko i pokuša usporediti s takvom igračkom veličinom, onda to uistinu godi, baš kao što godi i ovaj izbor. Jer riječ je o tradiciji u kojoj biraju košarkaški treneri i bivši košarkaši pa sam ponosan na ovaj trofej.

S obzirom na to da u ovom izboru posljednjih godina dominira, vidi li Bojan za sljedeće sezone protukandidate i moguće nasljednike?

– Za takvo što Dario je prvi kandidat, i on će sigurno dugi niz godina osvajati ovaj naslov. Ima tu i mlađih igrača koji dolaze, bit će konkurencije, i to je dobro. 

Uz dobre igre u svom NBA klubu, Bojan je trofej košarkaša godine za 2016. godinu zavrijedio najviše zahvaljujući statusu najboljeg strijelca Olimpijskih igara u Riju.

– Naša košarkaška javnost, a tako i navijači, nas igrače najviše gledaju kroz prizmu reprezentacije što je i logično jer ljudi očekuju da nešto konačno i napravimo.

Što Bojanu osobno znači biti najboljim strijelcem Olimpijskih igara, i to s prosjekom kakvog nije bilo u posljednjih 20-ak godina?

– Znači mi puno, no da je tome tako, saznao sam tek poslije Igara. Dok su trajale Igre, ja o tome nisam razmišljao, niti sam brojio niti sam znao koliki mi je prosjek. Tek poslije Igara, kada su krenule čestitke, kada sam vidio neke napise, tada sam postao svjestan da sam najbolji strijelac OI.

Došla su takva vremena da izbornici svako ljeto imaju noćne more oko toga hoće li im otkazati netko od najvažnijih igrača, no čini se da Hrvatska u tome ima sreću što su dva naša najbolja košarkaša ti koji postavljaju standarde odanosti reprezentaciji.

– Ja sam u reprezentaciji od svoje 16. i nisam nijedno ljeto propustio, a nisam išao jedino na EP U-18 jer sam to ljeto, a bio sam na pripremama do posljednjeg dana, operirao prepone. U pogonu sam već 12 godina i ne mislim stati dok nešto ne osvojimo.Je li to Bojanova misija, odvesti Hrvatsku na postolje nakon više od dva desetljeća čekanja?

– To je misija svih nas koji igramo za reprezentaciju dugi niz godina. Ja imam neki pozitivan osjećaj vezano uz ovu reprezentaciju i nadam se da tu misiju možemo ispuniti. Ove godine ili za nekoliko godina, nadam se što prije. Na posljednja četiri velika natjecanja imali smo vrlo šarolike rezultate. Četvrto mjesto na Eurobasketu 2013., potom ispadanja u osmini finala Svjetskog prvenstva i Eurobasketa 2015. te pobjeda na kvalifikacijskom turniru i četvrtfinale Olimpijskih igara.

– Osmina finala SP-a i poraz od Francuza nije peh sa ždrijebom jer mi smo u skupini igrali šaroliko, nismo se međusobno mogli naći i uspostaviti igru koja bi nas odvela do bolje pozicije u skupini kako bismo izbjegli put na kojem su bili Francuzi, a potom Španjolci koji su bili domaćini tog SP-a. Poraz od Čeha na Eurobasketu najveći je kiks otkako sam u reprezentaciji. Česi su nas pregazili, bili smo bez ikakvih rješenja.


 Pročitajte više na: https://www.vecernji.hr/sport/nakon-mene-u-ovom-izboru-slijedi-era-darija-sarica-1188036 - www.vecernji.hr