Europa i Svijet
Hrvatska
VIDEO: Nedosuđeni prekršaj na Baji pokrenuo Hrvatsku, pala je i Latvija

VIDEO: Nedosuđeni prekršaj na Baji pokrenuo Hrvatsku, pala je i Latvija

Autor: Branko Tabak

Čekamo protivnika u četvrtfinalu.

U-20 reprezentacija Hrvatske je u 3. kolu skupine C Europskog prvenstva u Tel Avivu pobijedila Latviju 90-78. 

Prvih 13 minuta utakmice Hrvatska se mučila, tražila. Latvijci su imali brži protok lopte, pogodili su nekoliko otvorenih trica, ali i teških šuteva i otišli na +7 (19-26).

Slijedi nevjerojatna serija Hrvatske 26-8 za ugodnih +11 na poluvremenu (45-34). Hrvatska je živnula ulaskom Jana Palokaja. Obrana je postala agresivnija, otvorio se prostor za poentiranje iz tranzicije, proradio je šut s vanjskih pozicija i u tren oka momčad Damira Rajkovića je stigla do dvoznamenkaste prednosti.

Važno je napomenuti kako se stječe dojam dojam da je nedosuđeni prekršaj na Darku Baji pri rezultatu 23-26 za Latviju, koji je laktom (Armands Berkis) dobio udarac u glavu, dodatno motivirao momčad, trgnuo ju iz letargije i značajno utjecao na daljnja događanja na parketu. 

Latvija se pokušavala vratiti. U trećoj četvrtini se približila na obećavajućih pet poena razlike, ali je pala u samoj završnici u kojoj Hrvatska s četiri povezana poena Palokaja dolazi do najveće prednosti do tada +13 (66-53). 

Vrlo značajnu ulogu u završnih deset minuta odigrao je Krešimir Nikić koji je svaki puta kada je Latvija priprijetila da bi mogla uvesti utakmicu u neizvjesne vode s lakoćom zabijao ispod koša. U završnici susreta tu je ulogu preuzeo Ivan Vrgoč čija asistencija za Tonija Nakića kod rezultata 75-66 zaslužuje uvrštenje u TOP poteze ovog prvenstva. Bilo je četiri minute do kraja, Nakić je zabio pod prekršajem i utakmica je tu praktički bila zatvorena. Pogledajte! 



Nakić je pokazao da je pravi lider ove reprezentacije. Podjednako kvalitetan u napadačkim i obrambenim zadacima, opasan s vanjskih i unutarnjih pozicija. Predvodio je Hrvatsku s 21 poenom i 3 skoka. Antonio Jordano je vrlo korektno odradio svoje zadaće. Postigao je 12 poena uz 5 skokova i 2 asista. Vrlo slične brojke brojke ima i Jan Palokaj (12 poena, 3 skoka, 2 asista). Po 10 poena postigli su Mateo Vidović (6 skokova, 2 asistencije) i Ivan Vrgoč (7 skokova, 3 asistencije).  Bajo je za nepunih 19 minuta na parketu postigao 9 poena uz 8 skokova.

Sada valja sačekati rasplet u našoj skupini, točnije ishod utakmice Španjolska - Njamačka, koji će odrediti našu poziciju. Ne iznenadi li Njemačka Španjolce u četvrfinale bi trebali krenuti s druge pozicije koja nam za protivnika donosi trećeplasiranu momčad skupine D (Grčka 2-0, Litva-1-1, Slovenija 1-1, Poljska 0-2). Danas se sastaju Litva i Grčka te Slovenija i Poljska. Prema do sada viđenom, to bi trebala biti Litva, ali..