Hrvatska
Neka igre započnu! Zadar kreće u lov na prvi trofej nakon gotovo 12 godina pauze

Neka igre započnu! Zadar kreće u lov na prvi trofej nakon gotovo 12 godina pauze

Autor: Paulo Sarić

Je li došlo vrijeme za prvo slavlje u Krešinom domu?

Dugo su čekali Zadrani. Od posljednje bitke za trofej prošle su četiri godine, od posljednjeg naslova skoro 12, a od posljednjeg osvojenog Kupa „Krešimir Ćosić“, punih 13 godina. Vrijeme je za prekid suše i unošenje barem tračka radosti u namučeni „Grad košarke“. Put do finala bio je slabo do umjereno valovit, ako se pod potonjim računaju problemi s pristupom najboljeg strijelca bijelo-plavih Bryona Allena koji je za kaznu propustio većinu četvrtfinalnog ogleda protiv Sonik Puntamike s kojom su se domaćini mučili petnaestak minuta, da bi Split dan kasnije pao lakše od očekivanog, nadigran u svim segmentima.

Finale je stoga najteže moguće. I najslađe moguće.

Cibona.

Ta jedna riječ u Zadru biti razne emocije, rijetke ugodne. Malo je gradova koji imaju kolektivni PTSP od jednog kluba kao što Zadar ima od Cibone. Poraze je teško i nabrojati, još teže zaboraviti, no neovisno o tome, utakmice Cibone i Zadra uvijek imaju posebnu draž. A ona u borbi za trofej raste eksponencijalno.

Dvorana će biti puna, atmosfera temperamentna. Tražit će se karta više.

Možemo očekivati dobru košarku, fer i korektnu igru, kao i fer i korektno navijanje. Mislim da je obveza svih nas da se predstavimo u što je moguće boljem svjetlu, kako igrači i stručni stožer tako i navijači na tribinama – kazao je u najavi utakmice trener Zadra Danijel Jusup koji je svojim momcima jučer dao slobodno jutro, pokušavši ih dodatno odmoriti pred današnji okršaj.

FOTO: Zvonko Kucelin (KK Zadar)

Cibona i Zadar ove sezone su odigrali četiri utakmice, po dvije u ABA ligi i hrvatskom prvenstvu. Zagrepčani su dobili tri od četiri. Dvije uvjerljivo, jednu ugusto. Posebno je bolan bio posljednji poraz u Draženovom domu kada su gosti iz Dalmacije parket napustili s 29 poena minusa.

Tada su bili bolji u svim segmentima igre i iz toga moramo izvući neke pouke, kao što moramo izvući pouku iz polufinalne utakmice sa Splitom kada smo se u završnici opustili. Košarka je takva igra da u jednom trenutku opuštanja možeš prosuti sve dobro što si radio do tada. Moramo biti koncentrirani od prve do posljednje minute protiv jedne tako kvalitetne ekipe – smatra 58-godišnji stručnjak na klupi Zadra.

Cibona je momčad koja, poput Zadra, ima svojih problema. Susret je to ranjenih lavova, daleko od napona svoje snage. Nekadašnjih velikana koji se sa sjetom prisjećaju slavnih vremena.

No, Cibona je isto tako i opasna momčad. Barem za današnji Zadar.

Trener Ivan Velić radi solidan posao, pogotovo s obzirom na okolnosti. Agresivna obrana, tranzicija i protok lopte najveće su snage zagrebačkog sastava. Iskustva ne nedostaje, kao ni igrača koji su u stanju sami prelomiti utakmicu.

Cibona je momčad koja zna igrati. Njihova najveća kvaliteta je što mogu napraviti dobar pritisak na vanjsku liniju i dobro se dodaju. Dodaju se bolje nego mi i imaju čišće situacije za šut. Prije svega, moramo biti uvjerljivi u skok igri i obrani, mislimo li stići do trofeja. Glavni cilj je spriječiti tranziciju gdje imaju Rebeca i Ramljaka koji jako dobro i brzo prenose loptu. Moramo dobro trčati i naprijed i nazad. Kad bi ispunili taj cilj onda bi sigurno mogli biti zadovoljni – poručio je Jusup koji će povesti svoju momčad u boj za prvi trofej nakon gotovo 12 godina suše.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Dugo Zadrani čekaju. Predugo. O kolikoj se suši radi, najbolje ilustrira podatak da niti jedan igrač u trenutnom sastavu ne zna kako je to „dići kantu“ pred vatrenim zadarskim navijačima.

Motiv više!

Napokon finale u Krešinom domu. Nadam se da ćemo nakon 12 godina konačni donijeti jedan trofej u naš grad. Cibona je veliki rival i odličan protivnik, tako da vjerujem da ćemo uz podršku naše publike svi zajedno slaviti i vratiti Krešu kući – kazao je kapetan domaćeg sastava Ive Ivanov i dodao – svi u svlačionici su svjesni situacije i za koji klub igraju. Zadar je već 12 godina bez trofeja i znamo svi da je trofej potreban i gradu i navijačima i klubu. Nadam se da ćemo večeras svi pokazati svoje pravo lice.

Utakmica se igra u dvorani „Krešimir Ćosić“ s početkom u 17:30 sati.

Neka igre započnu!