Europa i Svijet
Hrvatska
FOTO: Neka nova Hrvatska!

FOTO: Neka nova Hrvatska!

Autor: Paulo Sarić

Ni slabija završnica nije pokvarila dobar dojam i veliku pobjedu u Trstu.

Bila je to teška utakmica, ali bila je to i neka druga Hrvatska. Pojačani NBA trojcem, momci izbornika Dražena Anzulovića u Trstu su pred 4000 gledatelja svladali Italiju rezultatom 72-78 i napravili veliki korak ka drugom krugu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo. Ključnim se pokazalo otvaranje drugog poluvremena u koje je Hrvatska krenula serijom 2-7 i zahvaljujući dobroj obrani usmjerila vodu na svoj mlin.

Od samog se početka potvrdilo ono što je svima bilo jasno – da Hrvatska ima dva najkvalitetnija igrača na parketu, no izostanak obrambene agresivnosti Anzulovićevih momaka koji su iskoristili bonus tek pretkraj prve četvrtine dao je Talijanima šansu da se održe u susretu. Dario Šarić i Bojan Bogdanović pokušavali su, i zabijali, iz individualnih akcija, no domaćini su vješto koristili obrambene propuste naše momčadi pa su prvih deset minuta završili s tri poena prednosti (24-21).

U nastavku se igra stabilizirala, tj. bolje rečeno – stabilizirala se hrvatska obrana pa se ušlo u razdoblje igre koš na koš. Odlazila je Hrvatska u nekoliko navrata na dva posjeda prednosti, no bilo je vidljivo da će trebati povezati nekoliko kvalitetnih obrana kako bi se stvorila prednost i mirno krenulo u nastavak susreta. Premda su većinu vremena igrali bez svog ponajboljeg igrača Daniela Hacketta koji je nakon manje od pet minuta iskrenuo skočni zglob desne noge, domaćini su nastavili puhati za vratom Hrvatima sve do poluvremena na koje se otišlo s 39-41 za našu reprezentaciju.

FOTO: fiba.basketball

A onda je iz svlačionice izišla neka druga momčad.

Agresivna i prije svega pametna obrana limitirala je domaćine na samo osam zabijenih poena u prvih sedam i pol minuta nastavka što je Hrvatska iskoristila da se odvoji na dvoznamenkastu prednost. Da će sve ići po planu nagovijestila je trica Ivana Ramljaka na isteku napada u 25. minuti koja je inicirala period dobre igre koji je s pet uzastopnih koševa i asistencijom zaključio Bogdanović odvevši naše momke na velikih plus 15 (47-62).

Hrvatska je nastavila u istom ritmu, lakoćom probijala prvu liniju protivnika i dolazila do talijanskog obruča i otvorenih šuteva te je sve do nekoliko minuta prije kraja izgledalo da mirno brodi ka pobjedi.

Ipak, nije moglo bez drame.

Talijani su u završnici zaigrali kako se od njih očekivalo, a Hrvatska je upala u napadačku krizu te je tri minute ostala bez koša što su domaćini iskoristili da serijom 8-0 priđu na samo minus četiri dvadesetak sekundi prije kraja (72-76). No, zadrhtala je ruka Briana Sacchettija pa je Ivica Zubac s linije slobodnih bacanja potvrdio pobjedu gostiju.

Hrvatsku je do drugog trijumfa u skupini D vodio izvrsni Bojan Bogdanović s 26 koševa, sedam skokova i šest asistencija, a pomoć je imao u Zupcu i Šariću koji su dodali 12, odnosno devet poena, dok su jedini dvoznamenkasti u talijanskim redovima bili Pietro Aradori s 15 te Christian Burns i Awudu Abbas s po 14  koševa.