Hrvatska
'Neka se doživotno kazne svi koji odbiju igrati za Hrvatsku!'

'Neka se doživotno kazne svi koji odbiju igrati za Hrvatsku!'

Da sam dvije godine mlađi, i da sam se malo spremio, mogao je Petrović i mene voditi...

Onima koji neopravdano otkažu izborniku, zabranio bih nastup u reprezentaciji do kraja karijere. Pa da vidimo tko se neće odazvati. Zar je naša košarka spala na te grane da moramo moliti polu igrače da se odazivaju, pita se Giuseppe Giergia u razgovoru za 24 sata, koji glavnim krivcem za aktualno stanje drži HKS.

- Jednom kad se napravi red, kad se bude poštovao sustav, onda možemo pričati o košarci, o rezultatima, i o otkazima. Dok sustav ne poštuju oni koji su ga uspostavili, i koji bi trebali osigurati njegovo provođenje, neće ga poštivati ni drugi, konkretno igrači - kaže Giergia i pojašnjava:

- Pročitajte Statut HKS-a, pa ćete vidjeti da pola izbornika koji su vodili reprezentaciju do sada nemaju odgovarajuće obrazovanje. I gdje nas je to dovelo? Četvrt stoljeća ne znamo za medalju u seniorima, a hvalimo se uspjesima mladih koji su u B razredu europske košarke!? Jesu li to rezultati i uspjesi? 'Goebbelsovskim' metodama umjetno se u nebo dižu ljudi koji objektivno ne znaju puno. Rade se parade i čuda od plasmana na SP ili OI..., a to bi trebalo biti normalno. I onda očekujemo da se u takvim okolnostima igrači ponašaju normalno. Pa naravno da neće, da će gledati samo svoj interes. Sad su tu Vranković, Rađa i Kukoč, neka uspostave sustav koji će svi morati poštovati, pa će biti i reda.

Stojko Vranković 

Giergiu već odavno u košarkaškim krugovima uglavnom doživljavaju kao čovjeka u godinama koji ne zna ništa osim kritizirati.

- Da, znam za to, pa i sad će opet reći 'Giergia laje'. Ali ja imam pravo 'lajati', ja sam utirao put košarci na ovim prostorima, imam rezultate i kao igrač, i kao trener, a to što sam marginaliziran nije moja krivnja. Dvije godine radio sam bez ijedne lipe naknade, rekao sam da je to moj obol domovini dok je bila u ratu. Ja sam imao za kormilom reprezentacije u Torontu jedan poraz, i rekli su mi da je to neuspjeh, a ovi sada u sedam dana imaju sedam poraza.

Vitalni Giergia svoje godine ne doživljava kao nedostatak, nego kao prednost.

- Ne postoji podjela na mlade i stare, nego na one koji znaju, i one koji ne znaju. Ja sam na SP u Torontu imao 57 godina, Petrović danas ima 58. Meni su govorili i tada da sam prestar, ali im ja poručujem neka dođu sutra ujutro na parket, pa ćemo vidjeti tko je star. A za razliku od većine koje kritiziram, ja imam i rezultate i diplomu. I ne diskreditiram nikoga, njih diskreditiraju njihovi rezultati, a ja samo ukazujem na činjenice. Ej, četvrtinu stoljeća mi nismo na postolju. Četvrtinu stoljeća!? Pa znate li vi koliko je to vremena?

Gjergja vjeruje da Hrvatska ima igrače, ali nema reprezentaciju.          

 Bojan Bogdanović

- Imamo igrače za medalju, ali nemamo reprezentaciju, jer je vode oni koji ne znaju. Što ti vrijedi Kukoč na parketu, kad je na klupi 'Pepsi' Božić. Znanje u Hrvatskoj je 'opća opasnost', ne samo u košarci, nego u svim segmentima. Svi vole poslušne, one koji im 'ljube guzice', a znalce nitko ne voli, jer pored njih ne dolaze do izražaja. Imamo dva odlična igrača, Bogdanovića i Šarića, koji bi bili vrhunski da igraju u klubovima koji pobjeđuju. Ni ostali nisu loši, tako da možemo računati na dobar rezultat. Igrači su tu, kiksati može samo izbornik. Ako ne sad, kad ćemo? Talijani su stari, Francuzi stari, Španjolci stari... to je realnost... Bilo bi vrijeme nakon četvrt stoljeća, ako ne zbog kvalitete, ono barem zbog zakona velikih brojeva da napokon napravimo neki vrijedan rezultat - kaže Giergia, a na pitanje što je to 'vrijedan rezultat' dodaje:

- I to je veliko pitanje. Koliko vidim, slavimo srebro s EP U-20 reprezentacije, a nitko ne kaže da je to bilo EP B – divizije!? Ej, Hrvatska U-20 reprezentacija igra u diviziji B, i u finalu gubi od Rumunjske. I to nikoga ne brine... Pogledajte koga je sve Petrović vodio u Kinu, jeste li čuli za ijednog igrača s tog popisa? Da sam dvije godine mlađi, i da sam se malo spremio, mogao je i mene voditi...

Nevjerojatno je da nam je klupska košarka na nikad nižoj razini, a da imamo nikad više NBA igrača, i nikad jaču reprezentaciju u zadnje vrijeme.

- To je posebna priča. Ne znači da je mladi igrač od 210 – 215 centimetara postao igrač ako su ga pozvali u NBA. Pozvali su ga zato što mu je Bog dao tu visinu, i oni sada s njim žele pravilno raditi da ga naprave igračem, jer to naši treneri ne znaju. Kupili su ih kao Manute Bola ili Gheorghe Muresana, na metre... Kukamo da 25 godina nemamo play makera, a kako ćemo ga imati kad ga nema tko naučiti?

Da ne bi netko pomislio da se Giergia gura u izborničku fotelju, pojasnio je u kojoj bi ulozi legende poput njega, Tvrdića, Skansija... mogle pomoći.

- Isključivo kao savjetnici, da iskustvom i znanjem pomognemo napraviti selekciju i program rada. A dalje neka izbornici rade sami... Ali njih to ne zanima, za njih smo mi metuzalemi, prestari smo. Samo znate što, netko je star i dementan sa 60, a netko bistar i vitalan i s 80. Ja i danas pet puta tjedno igram košarku...