Europa i Svijet
Hrvatska
Nema krize kod Cedevite!

Nema krize kod Cedevite!

Autor: Paulo Sarić

Španjolci deklasirani u Zagrebu.

Momčad Jurja Zdovca došla je do svog prvog europskog trijumfa ove sezone svladavši u Domu sportova španjolsku Morabanc Andorru rezultatom 91-73. Susret je odučen u posljednjoj četvrtini nakon serije domaćina 13-0. Cedevita se ovom pobjedom izjednačila s UNICS-om na trećem mjestu skupine A 7DAYS EuroCupa s omjerom od jedne pobjede i dva poraza.

Hrvatski je prvak dobro otvorio utakmicu te je nakon manje od dvije minute vodio 9-2. Iako su se gosti nakratko vratili na samo posjed zaostatka, nova mini-serija domaćina koja je okončana tricom Džanana Muse odvela je Vitamine do rane dvoznamenkaste prednosti (23-13). Idućih se desetak minuta igralo koš na koš, da bi Nichols na ulasku u 16. minutu odveo svoju momčad na, do tad najvećih, plus 13 nakon čega je uslijedilo razdoblje bolje igre Španjolaca koji su u nekoliko minuta pokazali da nisu u Zagreb došli na izlet te su do odmora smanjili na minus šest (45-39) i nagovijestili zanimljiviji nastavak.

FOTO: KK Cedevita

Ipak, nakon povratka iz svlačionica gledali smo isti film. Cedevita je rutiniranom igrom održavala prednost, a gosti nisu uspjeli pokazati igru kakva se očekuje od momčadi iz ACB lige. Većinom zahvaljujući obrani Zagrepčana. Vitamini su se sredinom treće dionice ponovno odvojili na dvoznamenkastu prednost (56-46). Andorra je pokušavala na razne načine, ali nije mogla probiti domaću obranu. Nije ih služio šut, kako za tri poena, tako ni s linije penala odakle su u prvih pola sata gađali vrlo loših 50 posto. S druge su strane raspoloženi bili gotovo svi, od američkog vanjskog trija, preko Muse, pa do Krušlina te se u posljednjih se deset minuta ušlo s 11 koševa prednosti Cedevite.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Andorra je zabila prve poene u četvrtoj četvrtini, no onda se raspala. Zagrepčani su preko Murphyja i Stipanovića odgovorili s 8-0 te otišli na velikih plus 17 (74-57) što je primoralo trenera Joana Peñarroyja na minutu odmora. No, ni ona mu nije pomogla. Španjolci su nastavili forsirati vanjski šut koji ih i dalje nije služio, a nakon što su šest i pol minuta prije kraja iskoristili bonus i ostali zaleđeni na minus 22 nakon nove trice večeras raspoloženog Murphyja, čime je serija Cedevite zatvorena na 13-0, susret je bio riješen. Do kraja su gosti uspjeli tek  ublažiti poraz.

Vitamine su do pobjede predvodili Demetris Nichols s 20 koševa te Kevin Murphy s 18 poena, dok je najbolji u gostujućim redovima bio visoki Poljak Przemek Karnowski s 11 koševa. Hrvatski prvak u idućem kolu, 1. studenoga s početkom u 20.15 sati, dočekuje UNICS Kazan u susretu koji bi mogao Zdovčevom sastavu odškrinuti vrata drugoga kruga.