Hrvatska
Neporažena Hrvatska!

Neporažena Hrvatska!

Autor: Paulo Sarić

U izmiješanom sastavu do pobjede nad Ukrajincima.

Hrvatska košarkaška reprezentacija slavila je u četvrtom pripremnom dvoboju uoči nadolazećeg EuroBasketa. Večeras su izabranici Aleksandra Petrovića na domaćem terenu bili bolji i od Ukrajinaca rezultatom 79-74.

Hrvatska je susret otvorila u izmiješanoj petorci te su na parket istrčali Popović, Krušlin, Tomas, Bender i Buva. Upravo je potonji dvojac predvodio našu momčad u prvih deset minuta s po sedam koševa. No, Ukrajinci su se držali na minimalnom zaostatku. Nakon što su bolje otvorili drugu dionicu, gosti su se počeli odvajati. To je postalo posebno očito nakon što je Koniev s pet vezanih poena odveo svoju momčad do plus osam (28-36).

Na odmor je Hrvatska otišla s pet poena zaostatka, no u nastavku smo vidjeli drugačiju momčad. Budniju, razigraniju, i na koncu – raspucaniju. Nije dugo trebalo da se stvari vrate na početak. Tek su tri i pol minute protekle prije nego je Marko Popović tricom izjednačio rezultat, a kada se razigrao i Dario Šarić i povezao pet koševa gostima se počelo crno pisati. Hrvatska je posljednju četvrtinu otvorila serijom 13-2 i odvojila se na prvu dvoznamenkastu prednost nakon samo minutu i pol igre u posljednjoj dionici što je primoralo gostujućeg trenera na minutu odmora. Uspjeli su se gosti konsolidirati, a do kraja susreta čak i priči na jedan posjed zaostatka, no bolje od toga nisu mogli. Sve je dileme razriješio Marko Tomas tricom 30 sekundi prije kraja, dok je pobjedu potvrdio Dominik Mavra s linije slobodnih bacanja.


Hrvatsku je predvodio Ivan Buva sa 17 koševa i tri skoka za manje od 20 minuta na parketu, dok je Dario Šarić ubacio poen manje. Bolji od ostalih kod Ukrajinaca bio je Pustovyi sa 18 koševa i sedam skokova, ali i s čak osam izgubljenih lopti.

Pred izabranicima Aleksandra Petrovića je kratka pauza, a momčad se ponovno okuplja za tri dana kada odlaze u Sveti Martin na Muri gdje počinje druga faza priprema.