Kolumne
(Ne)realno Real

(Ne)realno Real

Osvrt Slavka Cvitkovića: Čekali Željka Obradovića, dočekali Real

Baš sam si nakon poluzavršnih utakmica ovogodišnjeg završnog turnira u Beogradu razmišljao kako ću se opet hvaliti da sam dobro prognozirao novog/starog prvaka vjerujući u deseti trenerski trijumf Željka Obradovića. Kad ono eto nam desetog naslova, ali za kraljevski Real.

Pablo Laso - Foto: Šime Zelić (Basketball.hr) 

Real je zadnji puta na tronu bio prije samo tri godine s istim trenerom Pablom Lasom, a već početkom sezone pokosile su ih ozljede pa je vođa momčadi Sergio Llull odigrao tek ove zadnje 4 utakmice, Kuzmića smo već skoro zaboravili jer ga nema od drugog kola dok je Randolf propustio 15, a Ayon polovicu od 36 ovosezonskih utakmica. Pablo Laso sedmu godinu na kormilu Reala sakupio je dovoljno iskustva da prebrodi sve nedaće pa i činjenicu da je u doigravanje ušao bez domaćinstva s tek petog mjesta.

Gustavo Ayon - Foto: Šime Zelić (Basketball.hr) 

Nakon što su protiv Panathinaikosa krenuli s 0:20 uspjeli su ući u pobjedničku seriju od pet utakmica. Uz 3:1 s Grcima velik je domet ove momčadi koja je u zadnjih 8 godina šest puta bila na Final Fouru Izbacivanje najskuplje i 37 milijuna eura vrijedne momčadi koja je sezonu završila na samom vrhu - CSKA. Rusi samo jednom nisu bili na završnici od 2000, a osladili su se u tom razdoblju sa samo dva naslova. Već je ranije rečeno da će mogući neuspjeh glavom platiti Dimitris Itoudis. Koštat će ga što je dozvolio divljanje Clyburna za šut 4/16 protiv raspucanog Reala.


Dimitris Itoudis - Foto - Šime Zelić (Baskteball-hr) 

Željko Obradović s dvojicom svojih reprezentativaca Srbije, Kalinićem i Gudurićem, imao se prilike pred domaćom publikom osladiti protiv jednog od tri svoja učenika na ovom turniru - Pablom Lasom koga je kao igrača vodio prigodom osvajanja naslova s Realom -1995.

Željko Obradović - Foto - Šime Zelić (Basketball.hr) 

No, Fener nije obranio naslov iako je utakmica krenula u za njih dobrom obrambenom smjeru. Real je u prvih 6 minuta zabio tek 6 koševa. No, rana dva prekršaja koje je napracio indisponirani Jan Vesely usmjerili su Turke u svojoj žutoj dvorani ka umoru, nemoći, neinventivnosti, a naslov se ne može osvojiti sa samo jednim raspoloženim igračem - Mellijem. A on nas u paru s Datomeom za mjesec dana čeka na megdanu u Trstu.

Obradović je doma već popio jednu gorku pilulu. Vodio je naime Srbiju na prvenstvu 2005. kada su ispali već u prvom krugu u Novom Sadu, a mi tada protiv Španjolaca psovali Lamonicu koji je eto opstao do dan danas da bi sudio ovo finale. Trenerski mag iz Čačka nije uspio nadomjestiti Bogdanovića i Udoha od lani pa će gazde iz azijskog dijela Istanbula uz 30 morati dodati još koji milijun eura. Kada smo već kod novca, spomenimo da je najveća tragedija Eurolige u ovom trenutku oslikana u činjenici da joj najveći dragulj koji je tek zablistao sa samo 19 godina Luka Dončić odlazi preko bare za startnih 20-ak milijuna dolara. Ide u NBA gdje su pohitali i šestorica naših mladaca, a da doma nisu dospjeli ostaviti dublji trag.

Luka Dončić se oprašta od europkih parketa - Foto: Šime Zelić (Basketball.hr) 

Osvrtu na završnicu u Beogradu treba pridodati i novu trenersku zvijezdu repaticu Šarunasa Jasikevičiusa koji je trećim mjestom napravio najveći iskorak u drugoj godini Eurolige u ovom formatu. Bez završnog turnira ostala su oba grčka velikana, pri dnu su kiksali Perasović i Efes,bolje mogu i Brose i Armani, iz gliba se nije izvukla Barcelona, ali je liga sa 252 utakmice bila zanimljiva. Beograd se osladio završnicom, ali u godini u kojoj je izgubio euroligaša pa ćese od listopada u tom društvu loptati Budućnost.

Šarunas Jasikevičius - Foto (Šime Zelić - Basketball.hr)

Viceprvak Europe Fener te Maccabi sa Spahijom i Vujčićem dolaze nam prije toga u Zadar, a nadajmo se da će nam Zdenka Zrilić donijeti ojačanu nadu da bi se košarkaška Europa mogla okupiti u Zagrebu za tri godine...

Nikola Vujčić - Foto - Šime Zelić (Basketball.hr)