Europa i Svijet
Nesreća nikad ne dolazi sama: Repeša ostao bez bodova i Džanana Muse

Nesreća nikad ne dolazi sama: Repeša ostao bez bodova i Džanana Muse

Autor: Saša Ćirić

Činilo se da su problemi iza reprezentacije Bosne i Hercegovine, međutim...

Nedjelja je bila rezervirana za šest utakmica europskog dijela kvalifikacija za svjetsku smotru košarkaša koja će se dogodine održati u Kini. Uvijek volimo provjeriti kako su odigrali naši susjedi, a kad s njima imaš toliko dodirnih točaka kao što imamo s Bosnom i Hercegovinom, zanimanje je još i veće.

Bivši hrvatski izbornik Jasmin Repeša je uzeo u ruke vrući reprezentativni krumpir, kojeg je u ruke dobio uslijed teškog zdravstvenog stanja Duška Vujoševića. Nije bilo previše vremena za upoznavanje i uigravanje, ali kao i u slučaju hrvatske reprezentacije, NBA igrači poput Džanana Muse i Jusufa Nurkića su bili na raspolaganju i jamstvo individualne kvalitete u susretima s Finskom i Češkom. 

Zabrinuti Jasmin Repeša (Foto: fiba.basketball)

U Espoou gotovo uspjeli preokrenuti visoki zaostatak u drugom dijelu, no Finska bez Laurija Markkanena nije dozvolila da Zmajevi odu kući s punim plijenom. Repeša nije očajavao, već se posvetio pripremi za Češku. 

Utakmica je bila neizvjesna od prve do posljednje sekunde. Momčadi su se izmjenjivale u vodstvu gotovo cijelo vrijeme, a Česi su preuzeli kontrolu nad susretom u posljednje četiri minute utakmice, pa su Zmajevi gubili puno energije u pokušaju da se vrate u egal. U samoj završnici je presudilo iskustvo čeških igrača, ali i ozljeda bivšeg Vitamina Muse, koji je ozlijedio Ahilovu tetivu. Repeša je tako u jednoj utakmici ostao bez momka koji je trebao biti budući vođa reprezentacije, kao i bez bodova koji su praktički značili posljednju slamku nade za plasman na SP. Česi su s 80-85 pobjedom osigurali jednu od prve dvije pozicije, pa u posljednja dva susreta mogu ući neopterećeni rezultatom.

U redovima domaće momčadi klasu je potvrdio Nurkić (19 poena, 15 skokova, 3 ukradene i 3 blokade), a podršku je imao u obliku Elmedina Kikanovića (18 poena, 8 skokova) i Muse (15 poena, 4 asistencije). Čehe je predvodio sjajni Tomaš Satoransky (22 poena, 9 skokova, 6 asistencija), a vrhunske partije pružili su i Blake Schilb (20 poena) te Vojtech Hruban (17). Jan Vesely je zbog problema s osobnim greškama ostao na tek 4 poena.