Europa i Svijet
Hrvatska
Nesretni poraz od Slovenije: Šteta, ovi su dečki zaslužili pobjedu!

Nesretni poraz od Slovenije: Šteta, ovi su dečki zaslužili pobjedu!

Autor: Branko Tabak Photo: Marin Sušić

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo.

Uprvom susretu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2023 Hrvatska je u KC Dražen Petrović u izjednačenoj i uzbudljivoj utakmici izgubila od Slovenije 74-76.

Petorka Gnjidić Badžim, Marčinković, Rudan, Marić je sjajno otvorila susret. Posebno nadahnuto igrao je Matej Rudan koji je postigao 7 od prvih 11 poena za vodstvo 11-3.

Ulaskom Alekse Nikolića na mjesto organizatora igre Slovenci se pokreću i serijom 6-0 stižu na samo poen zaostatka (11-10). Uzvraćaju Filip Bundović (2) i Tomislav Gabrić (3) za novi bijeg Hrvatske (16-10). Slovenija nakon nesportske pogreške Roka Rogića izjednačava, a Bundović tricom na isteku prve četvrtine donosi Hrvatskoj zasluženu prednost 19-10.

Tricom Rogića i sjajnom reakcijom Roka Prkačina koji se uključio u igru u drugoj četvrtini hrvatska reprezentacija odlazi na deset poena viška (28-18), no nekoliko povezanih pogrešaka i tehnička  dosuđena izborniku Veljku Mršiću omogućila je gostima povratak bez puno muke, mahom s linije slobodnih bacanja.

Trica Roka Badžima od table i raspoloženi Prkačin držali su Hrvatsku na obećavajućoj distanci (35-38), no promašena trica s jedne (Gabrić) i pogođena s druge strane (Rupnik) u tren oka vratile su Slovence u egal (35-33).

Ponovno je Badžim tricom preko Žige Dimeca donio Mršićevim igračima mali bijeg (39-33). Tri promašene hrvatske trice, bonus, serija slobodnih bacanja i trica Jake Blažića Slovencima donose prednost 39-41. Rezultat je to s kojim se otišlo u svlačionice na odmor između dva poluvremena.

Treću četvrtinu bolje otvaraju Slovenci koji odlaze na prednost od sedam poena (45-52). Trica Pavla Marčinkovića bila je znak za novi nalet Hrvata koji se zaustavlja na kraju treće četvrtine i minimalnu prednost 56-55.

Uslijedila je teška borba za svaki poen i loptu. Čvrste obrane i značaj utakmice rezultirali su malim brojem poena. Nakon četiri minute igre rezultat četvrtine je bio 2-2 (57-56).

Prepelić pri rezultatu 60-59 za Hrvatsku zabija tricu pod prekršajem te Slovenci zabijaju četiri poena u jednom napadu i odvajaju se na 60-63.

Bundović je u tim trenucima nosio igru Hrvatske, a njegov četvrti prekršaj na pet minuta prije kraja značio je veliki hendikep za Mršićevu momčad. Upravo je on asistencijom te koš faulom preokrenuo rezultat i Hrvatsku vratio u prednost (65-64), ali morao je na taktički odmor.

Prepelić je uzvratio istom mjerom za 65-67. Prkačin je izjednačio, Jaka Blažić pogodio jedno bacanje, a nakon pogrešaka s obje strane Lovro Gnjidić preuzima odgovornost, kreće pod koš te iznuđuje dva slobodna bacanja. Bio je mirne ruke i vratio Hrvatsku u prednost 69-68 na minutu do kraja.

Tada se dogodio ključni trenutak susreta. Jakob Čebašek pogađa tricu uz prekršaj Pavla Marčinkovića i donosi Slovencima 48 sekundi prije kraja veliku prednost 69-72. Bundović je promašio tricu, ali je Hrvatska sačuvala loptu, a u novom napadu Bundović je asistirao Marčinkoviću za 71-72

Aleksej Nikolić je brzi prekršaj Hrvata s linije slobodnih bacanja pretvorio u dva nova poena i slovensku prednost 71-74. Hrvatska je na time-outu pripremila akciju za otvoren šut za tricu koja je nesretno završena Bundovićevim prekršajem u napadu. Slovenci s linije slobodnih bacanja stavljaju točku na i (71-76), a Badžim dalekometnom tricom postavlja konačni rezultat 74-76.

  

Standings provided by SofaScore LiveScore