Intervjui
Nesuđeni nogometaš i diplomirani ekonomist vodi svoju momčad do vrha Premijer lige

Nesuđeni nogometaš i diplomirani ekonomist vodi svoju momčad do vrha Premijer lige

Autor: Paulo Sarić

„U nastavku sezone dat ćemo sve od sebe, a želja nam je odigrati još makar dvije utakmice u Kupu.“

Škrljevo je prošlu nedjelju pobjedom nad Hermes Analiticom izborilo prolaz u četvrtzavršnicu Kupa „Krešimir Ćosić“ čime su napravili povijesni uspjeh te će po prvi puta u povijesti kluba sudjelovati na završnom turniru natjecanja koje nosi ime po velikanu hrvatske košarke. U susretu koji je od početka bio jednosmjeran istaknuo se Davor Konjević koji je završio s 25 koševa, sedam skokova i tri asistencije čime je još jednom potvrdio dobre igre iz dosadašnjeg dijela sezone. Bio je to povod za razgovor s igračem koji je nedavno proslavio svoj 27. rođendan.

Kao i većini djece u Republici Hrvatskoj i Konjeviću je prva ljubav bio nogomet. Košarkom se počeo baviti dosta rano, već u prvom razredu osnovne škole, no susret s njom je došao praktički slučajno. Na ulici.

- U Kraljevici, odakle sam rodom, postojala su dva sporta. Nogomet i košarka. I ja sam kao dijete prvo počeo trenirati nogomet. Kao i svi moji prijatelji, uostalom. No, tijekom jedne zimske pauze sam odustao nakon čega me vidio trener košarke na ulici i kazao mi da dođem u ponedjeljak. Iako je on to možda rekao i onako usput, ja sam ozbiljno shvatio njegove riječi i pojavio se na u dvorani. Tako je započela moja košarkaška priča – započeo je ponajbolji igrač Škrljeva Davor Konjević.

Ipak, velika je razlika između treniranja košarke kao dijete i odabira loptanja pod obručima kao životnog puta. Brojni se izgube u međukoracima. Kada si shvatio da ćeš biti profesionalac i da je košarka ono čime se želiš baviti u životu?

- Moram reći dosta kasno. I fizički i motorički sam dugo zaostajao za svojim vršnjacima. Kasnije sam počeo sazrijevati te sam tek s 18-19 godina počeo ozbiljnije razmišljati o košarkaškoj karijeri. Moram istaknuti ulogu Ante Marušića pod čijim sam vodstvom najviše napredovao i počeo ozbiljnije shvaćati košarku. Tada sam shvatio da mogu napraviti karijeru. Iz dana u dan išlo mi je sve bolje te sam se s vremenom posvetio košarci – otkriva igrač kvarnerskog sastava.

FOTO: Creative Media - KK Škrljevo

Potom smo se prebacili na klupske teme. Škrljevo ove sezone pruža jako dobre partije. Trener Damir Rajković je u razgovoru za Basketball.hr uoči sezone kazao da je glavni cilj kluba osigurati ostanak u HT Premijer ligi i ostvariti napredak kako na terenu, tako i izvan njega. Pritom je plasman u doigravanje tek nagrada za dobar rad. Nakon polovice sezone momčad s Mavrinaca nalazi se na vrlo dobrom četvrtom mjestu u ligi sa sedam pobjeda i četiri poraza. Jeste li zadovoljni ostvarenim?

- Zadovoljni smo. Ostvarili smo sve što smo očekivali. Ostanak smo sigurno osigurali, a doigravanje je vrlo izvjesno. Ekipa je solidno posložena, bilježimo dobre rezultate i igramo u skladu s željama te u drugom dijelu sezone moramo nastaviti u tom ritmu. Raspored je takav da nas očekuju utakmice s, uvjetno rečeno, slabijim protivnicima u gostima i tu ćemo morati uzeti bodove kako bismo ostvarili zacrtano. Fokusirat ćemo se susrete na strani ne bismo li skupili što više bodova te iz što bolje pozicije ušli u doigravanje. Cilj nam je biti što bolji, dogurati što dalje. Kako u prvenstvu, tako i u kupu – govori Konjević.

Ne ide Škrljevčanima loše ni u kupu. Dapače. Pobjedom protiv Hermesa ostvarili su veliki uspjeh te se po prvi puta u povijesni plasirali na završni turnir Kupa „Krešimir Ćosić“.

- Škrljevo je relativno novi klub na košarkaškoj sceni te je za nas ovo uistinu veliki uspjeh. Ždrijeb nas je malo i pomazio kada pogledamo koga smo sve mogli dobiti, no daleko od toga da je Hermes loša ekipa. Očekivao sam tešku utakmicu jer ih nitko, osim možda Zadra, nije razbio. Oni su ekipa koja ne griješi puno. Čekaju, vrebaju i uzimaju ono što im protivnik da. Ipak, ispalo je lakše od očekivanog. Na početku smo se odvojili na desetak razlike te im nismo dozvolili da nam se približe i ozbiljnije ugroze naše vodstvo – opisuje tijek nedjeljnog susreta 27-godišnji Kraljevičanin.

Samim plasmanom na završnicu, ambicije ne staju.

- Baš smo prije nekoliko dana razgovarali kako se može dogoditi da izvučemo dijametralno suprotne protivnike po kvaliteti. S jedne nas strane može pogoditi da već u četvrtfinalu idemo na Cedevitu, Cibonu ili Zadar, a s druge strane ždrijeb nas može spojiti s jednom od ipak slabijih momčadi s kojima možemo ravnopravno igrati. Ovisno o suparnicima, može nam se otvoriti put do polufinala ili čak i dalje. No, nema podcjenjivanja, U ta će tri dana svaka ekipa dati sve od sebe i pokušati ostvariti što je moguće bolji rezultat. Bilo bi lijepo da odigramo makar dvije utakmice i da što duže ostanemo u konkurenciji.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Konjević je ove sezone jedan od najboljih igrača svoje momčadi čime je potvrdio dobru formu od lani. S 15.1 košem u prosjeku drugi je najbolji strijelac svoje momčadi i sedmi strijelac lige. Ispred njega je samo Amerikanac Brian Williams koji je u početnim kolima nosio momčad na svojim leđima. A onda je uslijedio šok. Suspenzija zbog konzumiranja marihuane i odlazak iz Hrvatske. Koliko vas je pogodila situacija s Williamsom? Praktički preko noći ste izgubili najboljeg igrača.

- Sigurno da nas je pogodila. Ipak je on bio naš ponajbolji igrač i čovjek o kojemu je puno toga ovisilo. Igrao je individualno, kreirao je iz izolacija i to je radio jako dobro. No, otkako smo ostali bez njega promijenili smo koncept igre. Srećom, nije nam dugo trebalo da se priviknemo. Novi razigravač koji je došao kao zamjena za Williamsa je osjetno bolji obrambeni igrač tako da sada igramo puno agresivnije i bolje u obrani. Igramo puno više momčadski negoli smo prije. Puno učinkovitije. Mislim da igramo – bolje. Iako nam je Brian zaista jako puno značio, uspjeli smo ga kvalitetno nadomjestiti.

Dosta o košarci. Vrijeme je da se, za kraj, prebacimo na stvari izvan terena i saznamo kakav je Davor Konjević osobno. Čime se bavi, u čemu uživa kada nema loptu u rukama?

- Prijašnjih sam godina ponajviše bio zaokupljen fakultetom – otkriva 27-godišnji Kraljevičanin i nastavlja – studirao sam uz igranje košarke, pa se fax malo i odužio, no konačno sam ga uspješno priveo kraju. Sada imam nešto više vremena, pa se mogu posvetiti drugim stvarima. U slobodno vrijeme se družim s prijateljima, volim poći i kino, pogledati film, družiti se s djevojkom. Standardno.

Završio je ekonomiju u Rijeci i postao još jedan akademski obrazovani košarkaš. A uz to je i ponajbolji igrač svoje momčadi… Govoreći o životu van terena i druženju s prijateljima nije se mogla zaobići nedavna zafrkancija na društvenim mrežama kada su na stranici Basketball.hr-a nekoliko bivših suigrača i on u đir uhvatili nekadašnjeg košarkaša Zadra Šimu Olivarija.

- Ostali smo u kontaktu još iz sezone kada smo zajedno igrali u Kvarneru i postali jako dobri prijatelji. Bili smo tu Veljačić, Cinac, Olivari, Stipčić, ja… Ta mi je sezona ostala u posebno lijepom sjećanju. Momci su zaista izvrsni, često se družimo i zafrkavamo, a uvijek je netko „na tapetu“. Najčešće onaj kojega nema duže vrijeme u medijima pa se malo našalimo na njegov račun. U zadnje nam je vrijeme Olivari omiljena meta – za kraj kroz smijeh kazuje Davor Konjević.

Škrljevo ovaj vikend odmara, a ligaškim se obvezama vraća za desetak dana u Zagrebu kada gostuje kod Cibone. Vukovi su svakako favoriti na papiru, no uzevši u obzir dobre igre Konjevića i suigrača ove sezone, nikad se ne zna…