Hrvatska
Neven Nikolić: “Gorica će imati što za reći u hrvatskoj košarci”

Neven Nikolić: “Gorica će imati što za reći u hrvatskoj košarci”

Autor: Nenad Mudrinić/KK Gorica Photo: KK Gorica/Nenad Mudrinić

Novi trener Goričana

Neven Nikolić prije mjesec dana vratio se na klupu Gorice kao glavni trener seniorske momčadi. Naime, Nikolić je na klupi Gorice već bio u sezoni 2016./2017., a u međuvremenu je trenersku karijeru razvijao u Boscu i reprezentaciji. Zadnjih nekoliko godina proveo je u susjednoj BiH gdje je s uspjehom vodio ekipe Zrinjskog i Proma.

Prije prvog boravka u Gorici radio je i u Novom Zagrebu, Zrinjevcu, Ciboni i Mostaru, a vodio je i U-15 hrvatsku selekciju.

Riječ je o iskusnom košarkaškom stručnjaku koji će velikogoričkoj košarci pokušati dati novi zamah na zdravim temeljima i s osloncem na mlade snage.

U međuvremenu je već odradio mini pripremni kamp s juniorima Gorice kako bi pronašao nekoliko igrača kojima bi se pružila prilika da već ove godine participiraju u seniorskoj momčadi. Plan je da Gorica u novoj sezoni neće juriti rezultat nego će razvojem igrača stvoriti osnovu ekipe za naredne godine. U svemu mu pomaže i novi sportski direktor Tonći Mašina te predsjednik kluba Duško Radović s kojim je brzo pronašao istu valnu duljinu pa u Gorici pušu neki novi košarkaški vjetrovi.

Kako je došlo do ponovne suradnje s Goricom?

Nakon što je završila prošla sezona nazvali su me iz kluba i pitali jesam li zainteresiran za vođenje seniorske ekipe u novoj sezoni. Sjeo sam za stol s predsjednikom Duškom Radovićem i obrazložio mu svoj plan i program te način rada. Njemu se to svidjelo i brzo smo dogovorili suradnju za sljedeću sezonu.”

Stigli ste u nezavidnom trenutku kada je Gorica ispala iz HT Premijer lige, a dobar dio igrača je otišao. Kakve su ambicije za novu sezonu?

Mislim da je ovo prilika za jedan novi početak kluba. O ambicijama je još rano govoriti, a ono što je dogovoreno s upravom kluba je da ove godine krenemo s podmlađivanjem tima, da u rosteru imamo što veći broj mladih igrača iz grada Velike Gorice i grada Zagreba i da s jednim pojačanim radom pokušamo od tih mladih talenata doći do igrača za seniorski pogon Gorice u godinama koje dolaze. Naravno, to nije moguće bez iskusnih igrača pa ćemo pokušati zadržati tri-četiri prvotimca iz prošle sezone. Ako to ne bude moguće možda dovedemo neke iskusnije igrače sa strane kako bi pomogli ovim mladim igračima da stasaju i da ovaj prelazak iz juniorske u seniorsku košarku prođu što bezbolnije.”

Kakvu suradnju očekujete s predsjednikom Radovićem i novim sportskim direktorom Mašinom?

Mislim da se jednostavno radi o dva vrhunska čovjeka u svijetu košarke. Duško (Radović) je veliki entuzijast koji toliko voli košarku da je zarazno na koji način vodi klub i koju energiju ima. O Tonćiju (Mašina) ne treba puno govoriti, to je čovjek koji živi košarku 24 sata na dan. Non-stop smo u vezi, dogovaramo se, planiramo pripreme, gledamo koje bi to igrače mogli dovesti u klub. Mislim da se ovdje radi o jednom vrlo pozitivnom projektu i da će s ovim ljudima Gorica u sljedećim godinama imati što za reći u hrvatskoj košarci.”

Koji su vama košarkaški trenerski uzori?

Kada sam počinjao s trenerskom karijerom najveći uzor mi je bio Duško Vujošević. Poklopio se početak moje trenerske karijere s njegovim tada uzletom u europskoj i regionalnoj košarci. Ali nije samo on u pitanju, gledam dosta trenere poput Trinchieria ili Željka Obradovića koji nam je sada tu blizu. To su recimo treneri koje volim i koji su mi prirasli srcu.”

Kakav stil igre će Gorica njegovati u sljedećem periodu?

Moj stil igre je otprilike uvijek isti. Bio i bit će. To je agresivna obrana, jer mislim da sve polazi iz agresivne obrane, a zatim da što više napada završavamo iz tranzicijske igre. Znači zabijati što više koševa iz kontra napada. Ovisit će dosta i od naše ekipe to jest od naših igrača. Ja sam trener koji kompletnu igru, i defanzivnu i ofanzivnu, prilagođavam igračima koje imam u tom trenutku. Ono što je sigurno plan, pogotovo ako bude ta mlada ekipa, je da budemo fizički najspremnija ekipa u ligi, a zatim da igramo najjaču moguću obranu koju možemo igrati. Kada imaš mladu ekipu uvijek je problem igrati pozicionu košarku tako da ćemo izbjegavati pozicionu košarku koliko možemo a forsirat ćemo igru kroz tranziciju. Za to će nam trebati energije i puno rada pa ćemo stoga puno vremena provoditi radeći na parketu.”

Gorica nije bila poznata kao grad košarke, ali proteklih sezona dvorana se sve više punila navijačima, a sve više djece zainteresiralo se za kraljicu igara s loptom. Hoće li u budućnosti biti kvalitetnih igrača koji dolaze iz ovog grada?

Sigurno je da hoće jer Gorica ima dobru bazu mladih igrača i sada samo treba proći jedan period mukotrpnog rada. Također treba imati i povjerenja u te mlade igrače. Ja uvijek kažem da mladi igrač mora imati pravo na određenu minutažu unutar koje ima pravo i na pogrešku. Ne možemo mladog igrača zbog jedne greške stavljati na klupu jer mislim da to ubija i volju i ambiciju svakom igraču. Treba biti strpljiv, tj. najprije puno raditi, a zatim imati strpljenja. Mislim da će sada u klubu toga biti. Nećemo robovati rezultatima u prvoj sezoni nego ćemo se bazirati na stvaranje igrača.”

Nešto za kraj što biste poručili navijačima.

Pozivam sve navijače u dvoranu da nam budu podrška kad krene liga, pogotovo našim mladim momcima kojima će ta podrška sigurno puno značiti.”