Europa i Svijet
Nevjerojatna NBA večer: Zubac ostvario učinak karijere, Bogdanović ubacio 29 poena; povijesne utakmice Jokića i Embiida

Nevjerojatna NBA večer: Zubac ostvario učinak karijere, Bogdanović ubacio 29 poena; povijesne utakmice Jokića i Embiida

Autor: Saša Ćirić

Igra brojki.

Bojan Bogdanović i Ivica Zubac su sinoć ostvarili zapažene učinke na NBA parketima. Bogdanović je bio prvi strijelac Jazzera u iznenađujućem domaćem porazu od Houston Rocketsa (111-116). Babo je za 36 minuta igre upisao 29 poena, ali to nije bilo dovoljno protiv raspoloženih gostiju koji su ubacili čak 22 trice.

Zubac je s 32 ubačena poena za šest poena popravio svoj osobni rekord na NBA parketima, čemu je dodao i deset skokova. Ipak, kao i u Bogdanovićevom slučaju, to nije bilo dovoljno za pobjedu njegove momčadi. Desetkovani Clippersi su na gostovanju u Denveru poraženi nakon dodatnih pet minuta igre (130-128), ponajviše zaslugom sjajnog Nikole Jokića, koji je ubacio 49 poena, uhvatio 14 lopti i asistirao deset puta.

Više od 40 poena je ubacio i Luka Dončić u pobjedi Dallasa nad Torontom. Slovenski reprezentativac je za 42 minute igre upisao 41 poen, 14 skokova i 7 asistencija.

Ipak, Jokić nije bio prvi strijelac sinoćnjeg NBA programa. Joel Embiid je za samo 27 (!) minuta igre razmontirao Orlando Magic, ubacivši im 50 poena. Vrijedni statističari iz StatMusea su izvukli podatak o prosječnom broju poena po minuti - naravno, uračunate su izvedbe sa značajnijim minutažama i košgeterskim učincima, a tu je bivši suigrač našeg Darija Šarića s 1.85 poena po minuti upao na deveto mjesto svih vremena. Prvi je, jasno, nedodirljivi Wilt Chamberlain sa svojih 100 poena za 48 minuta New Yorrk Knicksima, što je 2.08 po minuti. Drugo i treće mjesto zauzima friški povratnik iz višegodišnje pauze Klay Thompson - 60 poena u 29 minuta (uz čuvenih 11 driblinga) daje 2.07 poena po minuti, dok 52 u 27 (s rekordnih 14 trica) daje 1.96 poena po minuti.