Europa i Svijet
VIDEO: Nevjerojatna pobjeda Efesa u završnici, Žalgiris nije izdržao protiv Fenera

VIDEO: Nevjerojatna pobjeda Efesa u završnici, Žalgiris nije izdržao protiv Fenera

Autor: Saša Ćirić

Sjajne utakmice u najjačem europskom natjecanju.

Prva utakmica dana se razvukla na skoro dva i pol sata. Učestalo cjepkanje igre i mnoštvo time-outova u susretu Himkija i Anadolu Efesa je na koncu donijelo nevjerojatnu završnicu, ali i veliko razočaranje za domaće navijače.

Premda su domaći imali bolje otvaranje i na prvi odmor otišli s tri poena prednosti (21-18), gosti su preuzeli konce igre u drugoj četvrtini i do poluvremena potpuno preokrenuli rezultat u svoju korist (37-45). Nakon što su dodatno povećali svoje vodstvo na isteku 3. četvrtine (55-67), činilo se kako Turci idu prema laganoj pobjedi. No, ubojiti Aleksej Šved je imao druge planove. U prve četiri minute posljednje četvrtine upisao je 14 poena, pa je njegova momčad uspjela doći do izjednačenja (69-69), a uskoro su prešli i u vodstvo. Činilo se kako će igrači Georgiosa Bartzokasa napraviti pravi podvig, jer su u posljednjoj minuti imali u nekoliko navrata +3 i posjed. Međutim, dekoncentracija domaćih igrača s linije slobodnih bacanja ih je dovela u poziciju da u posljednjem napadu Efes ima priliku za produžetak, odnosno pobjedu. Lopta dolazi do neočekivanog junaka, Dogusa Balbaya, koji se dignuo na šut s dobrih osam metara i pogodio tricu za minimalnu prednost svoje momčadi, a do kraja utakmice su ostale još dvije sekunde. Nakon domaće minute odmora lopta je došla do Stefana Markovića, koji s pola terena pogađa tek tablu, pa su gosti mogli početi slaviti pobjedu.

Nažalost, statistika nam nije dostupna, jer se informatički sustav u dvorani srušio. Očekujemo brojke u toku večeri, kad euroligaški statističari prebroje sve podatke putem video analize.


U drugoj utakmici dana Fenerbahce je gostovao kod Žalgirisa u reprizi susreta polufinala prošlosezonskog Final foura, kojeg je momčad Željka Obradovića riješila u svoju korist u samoj završnici. Činilo se kako će momci u zelenom na svom terenu uspjeti uzvratiti Turcima za taj poraz, jer su nakon 20 minuta igre imali osam poena prednosti (42-34).

Kostas Sloukas (Foto: euroleague.net)

No, Obradović je još jednom dokazao Šarunasu Jasikevičiusu da mora proći još puno školovanja prije nego dođe na njegovu razinu. Naravno, ne odmogne ni kad u svom sastavu imaš jednog od najboljih, ako ne i najboljeg europskog razigravača u obliku Kostasa Sloukasa, koji je bio nezaustavljiva ofanzivna sila i pokretač preokreta gostiju. Sjajna četvrta četvrtina Fenerbahcea, u kojoj su postigli čak 29 poena, trasirala je put do pobjede u završnici (75-82).

Sloukas je s 20 poena i 5 asistencija bio najbolji igrač pobjedničke momčadi, dok je domaće predvodio Nate Wolters (23 poena, 6 asistencija).