Hrvatska
Nezaustavljivi Junaković predvodio šibensku mladost do vrijedne pobjede nad Goricom

Nezaustavljivi Junaković predvodio šibensku mladost do vrijedne pobjede nad Goricom

Autor: Saša Ćirić

Gosti su bili bolji u prvom dijelu, ali nisu izdržali.

Momčad GKK Šibenika je u otvaranju nove sezone dočekala Goricu na svom Baldekinu. Nakon što su ovog ljeta Narančaste napustili Tomislav Gabrić (Split), Krešimir Radovčić (Zabok), Toni Vitali (Cedevita), Luka Pandurić (Zrinjski) i Ivan Mileković (Hermes Analitica), stigla su nova lica - Tonko Vuko (stigao iz Alkara), Matija Poščić (Libanon), Marko Grozdanić (proba) i povratnik Martin Junaković (Široki).

Gorica je, pak, u svojoj povratničkoj sezoni u najvišem rangu hrvatske košarke dovela nekoliko provjerenih igrača. Ponajprije se to odnosi na Ivana Vučića (Zabok) i Marina Zrnića (Jazine), dok su na playmakeru potpisali odličnog Bornu Kapustu. Uz okosnicu Mašić Prgomet Petrović Papac, ovaj roster bi trebao biti dovoljno kvalitetan za bezbrižan opstanak u Premijer ligi, a uz možda jedno do dva pojačanja bi mogli konkurirati i za solidnu poziciju u doigravanju.

Gosti su u susret ušli čvrsto i s jasnim planom, kojeg su i provodili u djelo. Nakon prvih deset minuta je momčad trenera Josipa Sesara vodila s dva poena razlike (17-19), unatoč slabom šuterskom raspoloženju Ivana Vučića.

Dobra igra gostujuće momčadi nastavlja se u drugom dijelu utakmice, pa preko Mašića i Zrnića dolaze do +5 (23-28). Domaći hvataju konce i počinju seriju 9-0, kojom manje od četiri minute prije poluvremena dolaze u vodstvo (32-28). Ipak, ne uspijevaju održati isti nivo igre, pa Gorica uzvraća s 15-2 do kraja četvrtine za najviših +9 (34-43), ali nešto mirniji razgovor u svlačionici na poluvremenu Šibeniku donosi Domagoj Šarić tricom u posljednjem napadu poluvremena.

Martin Junaković (Foto: Milan Balaban/GKK Šibenik)

Uspio je Miro Jurić motivirati svoje mlade igrače, jer već u početnim minutama nastavka se osjeća drugačija energija na terenu. Šibenčani preko Tonija Nakića preokreću rezultat u svoju korist već nakon dvije i pol minute (44-43), ali se igrači Gorice konsolidiraju u središnjem dijelu treće četvrtine. Sjajni Junaković je u tim trenucima hvatao zalet za furioznu završnicu perioda, u kojoj je nizao poene kao na traci. S ukupno 16 poena (3 trice) u trećoj četvrtini odveo je svoju momčad u jednom trenutku na ugodnih +13 (63-50), ali se u posljednjih deset minuta ušlo s otvorenim rezultatom (65-57), nakon što su Mašić, Kapusta i  Ivan Majcunić bili precizni s linije slobodnih bacanja.

Miro Jurić (Foto: Milan Balaban/GKK Šibenik)

Posljednji juriš Sesarovih momaka u lovu na priliku za pobjedu se odvijao u prvoj polovici posljednjeg perioda, ali nisu nikad uspjeli doći na manje od pet poena zaostatka. Posljednji put se to dogodilo u 35. minuti, nakon Majcunićeve trice (72-67). Uslijedila je nova serija Narančastih kojom su nakon ubačaja Pavla Paića otišli na najviših +15 (82-67). U završnici susreta domaći strateg je dao priliku mlađim igračima s klupe, a gosti su tek uspjeli ublažiti poraz za konačnih 86-79.

Šibenik je predvodio maestralni Junaković (31 poen, 6 asistencija), dok je kapetan Domagoj Bašić dodao 17 poena. Kod Gorice su najistaknutiji bili Mašić (17 poena, 6 skokova), Ljubo Prgomet (16) te Zrnić (5 skokova) i Baković s po 13 poena.

Statistika utakmice