Hrvatska
Nezaustavljivi Maj Kovačevič predvodio Split do pobjede nad Šibenikom!

Nezaustavljivi Maj Kovačevič predvodio Split do pobjede nad Šibenikom!

Autor: Saša Ćirić

Nevjerojatna šuterska izvedba slovenskog braniča.

Najave dalmatinskog derbija između Splita i Šibenika su bile prožete zabrinutim izjavama iz oba tabora, a problem koji ih je mučio bio je isti - ozljede i bolesti. I dok su Šibenčani nekako uspjeli zakrpati Matiju Poščića i Martina Junakovića, ozljede Maura Veljačića i Jamela Morrisa su takve prirode da neće još neko vrijeme konkurirati za sastav Žutih.

Jamel Morris (Foto: Screenshot)

Nogometni susret Šibenika i druge momčadi Hajduka je bila dobra uvertira za dvostruki sudar sportskih kolektiva iz susjednih gradova. Narančasti su na Šubićevcu svladali Bijele rezultatom 2:1, pa su njihovi navijači otišli put Splita puni optimizma i dobrog raspoloženja.

Očito je to imalo utjecaja i na momčad Mira Jurića, koja je u susret ušla čvrsto i odlučno. Ipak, šut ih nije služio, pa su Žuti na krilima Mate Kalajžića i Maja Kovačeviča u ranoj fazi susreta poveli s 10-4. No, Kalajžića je stao šut, a ostatak momčadi Vladimira Anzulovića se mučio u pronalasku pravog ritma u napadu. Koriste to gosti, koje Junaković predvodi u povratničkoj seriji 10-0 kojom nakon sedam minuta igre dolaze do +4 (10-14). Kovačevič uzvraća tricom za prekid te serije, ali Junaković i dalje drži svoju momčad u prednosti. Tomislav Gabrić tricom s istekom vremena dovodi svoju momčad na jedan poen zaostatka (18-19).

Drugi dio se nastavlja u istom tonu, pa Splićani nikako ne mogu doći u rezultatski plus. U tim trenucima gosti igraju odličnu obranu pod koševima, pa se domaći moraju okrenuti šutu s distance. No, osim Kovačeviča tu nema nitko raspoložen. Indisponiranog Kalajžića Anzulović mijenja mladim Rokom Gizdavčićem, koji obrambeno ispunjava sve zadatke, a u jednoj akciji čak i uspješno blokira puno iskusnijeg i snažnijeg Junakovića. Splićani prelaze u vodstvo tri minute prije poluvremena, nakon pogođenih bacanja Pavla Marčinkovića odnosno Matea Kedže (34-31). Gostujući kapetan Domagoj Bašić ekspresno uzvraća tricom, da bi na drugoj strani Tonko Vuko faulirao na trici Kovačeviča, koji pogađa sva tri bacanja. Junaković i Bašić do kraja poluvremena nižu dobre napadačke akcije, pa se na odmor odlazi s +2 za Šibenik (39-41). Dvoboj Junakovića i Kovačeviča je obilježio prvih 20 minuta, s obzirom na činjenicu da su obojica postigli po 18 poena. Splitski Slovenac je pritom bio impresivan s pet pogođenih trica iz šest pokušaja.

Mali broj prekršaja domaće momčadi je bio alarm za Anzulovića, koji je u svlačionici očito tražio bolji angažman u obrambenoj agresivnosti. Trebalo je malo vremena da to sjedne na svoje mjesto, pa Žuti preko Gabrića i Pavla Marčinkovića rade seriju 19-6 kojom od četiri poena zaostatka (41-45) dolaze do devet poena prednosti (60-51). Ipak, neizvjesnost i nadu u dobar rezultat na ulazu u posljednji period Šibenčanima donose s još dvije dobre akcije Junaković i Bašić, u kojima prvi asistira a drugi postiže pet uzastopnih poena za samo četiri poena zaostatka (60-56).

Pitanje pobjednika je, suprotno očekivanjima, riješeno prilično rano. Kovačevič je u cijeloj trećoj četvrtini tek dvaput pogledao na koš, ali je početkom četvrte opet ušao u dobar ritam. S tri uzastopna dalekometna ubačaja u prve četiri minute posljednje četvrtine slomio moral gostiju, koji su u tim trenucima igrali nelošu obranu, ali protiv ovako raspoloženog šutera nije bilo pomoći. S druge strane, Šibenčani su u istom razdoblju uspjeli pogoditi tek dvije trice, jednu preko Tonija Nakića a drugu preko Vuke. Svaki pokušaj ulaska pod koš je bio osuđen na propast, jer se drugi splitski Amerikanac - Jamal Michael Cobbins - raskrilio po cijelom reketu i frustrirao ponajprije Junakovića, a nakon toga i ostale Šibenčane. Usto, počeo je pridonositi i u napadu, s nekoliko kvalitetnih reakcija nakon skokova u napadu. Nakon što je Kovačevič tri minute prije kraja ubacio za +12 (75-65), Anzulović ga je izvukao iz igre, da bi mu splitska publika mogla dati zasluženi aplauz. U igru su kod domaćih ušli mladi Ivan Vrgoč i Bruno Rebić, na što je Jurić odgovorio s Martinom Klepom i Robinom Rajčićem. Konačnih +16 (81-65) je ujedno i najveća razlika na utakmici, koja bi nekom neupućenom mogla djelovati poput rutinske pobjede Splita. To svakako nije bio slučaj, s tri četvrtine rezultatske neizvjesnosti. Split na taj način ide na omjer 3-1, dok Šibenik ima obrnuti skor, s tri uzastopna poraza. 

U domaćim redovima briljirao je Kovačevič (29 poena, 8-12 za tricu), a u drugom poluvremenu su mu se pridružili Marčinković (17 poena, 8 skokova), Cobbins (10 poena, 9 skokova) i Gabrić (8 poena, 13 skokova i 6 asistencija). Šibenčane je predvodio Junaković (22 poena, 6 skokova, 7 asistencija), dok je Bašić dodao 16 poena. Dvoznamenkast je bio i Nakić (11 poena, 8 skokova). Šibenska klupa je postigla samo dva poena (Šarić), pa i tu trebaju tražiti uzroke poraza.

U petom kolu Splićani idu u goste Boscu, dok će Šibenčani pokušati prekinuti neugodan niz poraza protiv Alkara na svom terenu.