Hrvatska
FOTO: Ni puna dvorana ni +11 nisu bili dovoljni za pobjedu

FOTO: Ni puna dvorana ni +11 nisu bili dovoljni za pobjedu

Autor: Branko Tabak Photo: Basketball.hr (Šime Zelić)

Loše, jako loše.

U drugom krugu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje će se 2019. godine održati u Kini Hrvatska košarkaška reprezentacija je u KC Dražen Petrović u Zagrebu poražena od Italije 64:80.

Veliko ugodno iznenađenja bila je odlično popunjena dvorana u kojoj se okupilo gotovo 5000 navijača.

Hrvati su u susret krenuli motivirani i odlučni da se iskupe za poraz od Nizozemske te već u 6. minuti stigli do 12 poena viška (16-4). Prednjačili su Planinić, Šakić i Krušlin. Na drugoj strani usamljen je bio Gentile tako da je u 8. minuti rezultat glasio Hrvatska-Gentile 20-10.

Plus 8 nakon stečenih u prvoj četvrtini (23-15) Hrvatska je održavala tijekom druge četvrtine propuštajući u nekoliko navrata bijeg na značajniju prednost.

A onda je na +11 (28-17) Italija u 7 i pol minuta napravila seriju 4-25. Sve je počelo lošom reakcijom nakon odlične obrane i izostankom obrambenog skok. Pa je Dominik Mavra odgodio jedan šut. Pa je Ivan Ramljak promašio dva bacanja i u vrlo kratko vrijeme Italija se tricom Gentilea približila na 28-24 te je utakmica ušla u egal.

Štoviše, razigrali su Amedeo Della Valle i Ariel Filloy pa su gosti na poluvrijeme otišli s vodstvom 32-35.

Samo je 120 sekundi bilo potrebno Talijanima da u trećoj četvrtini pobjegnu na 12 poena prednosti 32-44 i gurnu Skelinovu momčad u tešku situaciju.

Na trenutak je Katić probudio nadu (36-44), ali Della Valla Vitali s dvije povezane trice u svega pet sekundi Talijane odvode na velikih 36-50. Opušteni i rasterećeni gosti su zabijali tricu za tricom i s lakoćom lomili sve hrvatske pokušaje da se vrate u utakmicu te su u završnu četvrtinu ušli s ogromnih 13 poena prednosti 47-60.

Prevelik kapital za kvalitetom limitiranu Skelinovu momčad. Kada je postalo jasno da ne mogu do preokreta Hrvati su nestali s parketa, a gosti na krilima razigranog Abassa  odletjeli do visoke pobjede 64-80.

I to baš u trenutku kada smo konačno imali punu dvoranu i priliku za novi početak.

Kod Hrvatske Planinić je postigao 20 poena uz 10 skokova. Krušlin je dodao 12, a Šakić 10. Goste je predvodio Della Valle s 25 poena. Abass je postigao 13, a Gentille 12, od čega 10 u prvoj četvrtini.