Hrvatska
Ni tri ni četiri ni pet, već – šest!

Ni tri ni četiri ni pet, već – šest!

Autor: Paulo Sarić

Najveća kvaliteta Slavice je njegova svestranost.

Visoki Šibenčanin Nik Slavica u jučerašnjem je susretu osmine-finala Kupa „Krešimir Ćosić“ odigrao novu dobru partiju. Napunio je koš Jazina Arbanasa s 28 poena, čemu je dodao i sedam skokova i tri asistencije za ukupnu valorizaciju 37 te je bio najkorisniji igrač susreta. Premda je u mlađim uzrastima igrao na nižim pozicijama te se u mladoj reprezentaciji profilirao kao krilni igrač, od dolaska u Cedevitu minutažu dobiva gotovo isključivo pod košem. Iako mu je trebao određeni period za prilagodbu, s vremenom je pokazao da se dobro snalazi pod obručima gdje je i korisniji za svoju momčad, što je potvrdio i u gradskom derbiju u subotu kada je u nekoliko navrata odigrao izvrsnu obranu nad Lukom Žorićem. Novinare je nakon utakmice zanimalo na kojoj poziciji Jurij Zdovc vidi mladog Šibenčanina.

- Šest – kroz smijeh je kazao trener Cedevite i nastavio u ozbiljnom tonu - to je pitanje na koje ni ja ne mogu odgovoriti. Kada je došao kod nas igrao je na trojki. Pomoćnici koji su radili s njim uvjeravali su me da mora igrati ispod koša. Ne želim puno govoriti da ne bih nešto krivo rekao ili pogodio njega kao igrača, ali mogu kazati da u ovom trenutku kod nas uglavnom igra peticu, s nekoliko minuta na četvorci ili čak krilu.


Slavica je prošle sezone u Ciboni igrao između trojke i četvorke, a novitet je da ove godine u nekoliko navrata igrao i kao centar, ordinirajući gotovo isključivo pod košem. Tu je odigrao i svoju najbolju partiju sezone kada je Zagrebu ubacio 47 koševa uz 16 koševa. Zaista rijetko viđene brojke.

- Smatram da mu je najveća kvaliteta upravo to što može igrati na svim visokim pozicijama. Kada se zainati može čuvati svakoga. Na treninzima u pravilu napravimo tri četvorke, a on igra ispod koša. Tu se dobro snalazi. Najviše nam koristi ispod obruča – otkrio je slovenski stručnjak.

Ipak, postoje mišljenja da bi za Slavičin košarkaški razvoj bilo bolje da igra na vanjskim pozicijama gdje bi do izražaja došla njegova brzina i prvi korak i gdje bi bio u prilici ispravljati određene nedostatke te nadograđivati svoju igru. No, Cedevita je klub koji traži rezultat i od igrača gleda koliko mogu donijeti na terenu.

- Znam da bi on htio nešto drugo, ali… Za sada je to tako – zaključio je Zdovc.