Hrvatska
Nicević: 'Jazine, Samobor i Dubrovnik nas ne plaše'

Nicević: 'Jazine, Samobor i Dubrovnik nas ne plaše'

Autor: KK Pula 1981

Visoki postavljeni ciljevi pulskog prvoligaša.

Čekanje je završilo, subotnjim susretom protiv Sesveta, koji će se igrati u Domu sportova Mate Parlov s početkom u 18:00 sati, košarkaši Pule 1981 krenut će u svoju treću uzastopnu prvoligašku sezonu. Nakon što su u prva dva pokušaja osvojili desetu i devetu poziciju, u pulskom klubu odlučili su malo podići ljestvicu ambicija. Kao želju za sezonu što slijedi, u Puli su postavili plasman među četiri najbolje momčadi, koje će potom međusobno razigravati za dva mjesta koja vodi u najviši rang.

"Po onome što sam vidio prošle sezone, odnosno kakva se košarka igrala u ovom rangu, definitivno imamo kvalitetu izboriti se za poziciju koja donosi kvalifikacije za Premijer ligu" - nije dvojio Sandro Nicević, trener Pule 1981, pred mikrofonima Glasa Istre. "Jazine Arbanasi, Dubrovnik i Samobor su se dosta pojačali s nekim zvučnim imenima, koja nas ne plaše, ali u njima vidimo želju tih klubova za plasmanom u viši rang. Ima tu još momčadi koje će mnogima moći pomrsiti račune, poput Agrodalma, koji je okupio mlade igrače Cedevite i nikog se u ovoj ligi neće smjeti podcijeniti. S druge strane, ne volim, na osnovu izgleda momčadi na papiru, procjenjivati tko će nam biti najveći konkurenti. Puno će toga ovisiti kakvu će tko uspjeti stvoriti kemiju na terenu i hoće li se na njemu pokazati u najboljem svjetlu. To će presuditi na čiju će stranu otići utakmice koje će odlučivati o plasmanu. Trebat će proći nekoliko kola, a onda će se već kod prvih težih dvoboja vidjeti nedostaci momčadi i kako će se tko nositi s njima".

Zalog optimizmu bivšeg hrvatskog reprezentativca leži u dobro odrađenim pripremama. "Uvijek moramo težiti višem i boljem, ali mogu reći da sam zadovoljan velikom većinom stvari koje su ostale iza nas. Tu prvenstveno mislim na angažman svih igrača i njihovo shvaćanje da ove sezone želimo napraviti nešto više. Ne želimo samo igrati i biti prolaznici u ovoj ligi, a za bolje rezultate kojima težimo morat ćemo i pokazati puno bolje stvari" - svjestan je Nicević. "Tijekom priprema odigrali smo nekoliko izuzetno jakih utakmica s češkim i slovačkim prvoligašima, uigranim momčadima, koje dugo godina igraju zajedno na jednom većem nivou intenziteta. Uvidjeli smo kako se možemo nositi s njima, ali i da ne možemo cijelu utakmicu izdržati u tom ritmu. No, bitno je bilo da shvatimo da u nama ima kapaciteta i mogućnosti da igramo na tom nivou. Sad kroz treninge trebamo produžiti taj kontinuitet. Drugim riječima, premda spremni dočekujemo početak prvenstva, vidim da u nama još ima kapaciteta za napredak i da će naša igra rasti kroz cijelu sezonu, a ne samo kroz par narednih kola".


Osim odnosom igrača prema njegovim zamislima, Nicević je zadovoljan i kako mu je momčad pokrivena na svim pozicijama. "Sve ono što smo zacrtali pred početak priprema uspjeli smo dovesti i s te strane moram biti zadovoljan. Manje probleme imali smo jedino s centrom, i to zbog promjena mišljenja od strane nekih igrača, zbog čega smo se odlučili okrenuti strancu. Doveli smo Patricka Wrenchera, Amerikanca koji se dosad pokazao kao igrač koji nam može puno pomoći svojom kvalitetom i shvaćanjem košarkaške igre" - istaknuo je Nicević, osvrnuvši se i na način igre koji će forsirati njegovi puleni. "Želimo igrati košarku koju će krasiti čvrstina i agresivnost u obrani te potom brza tranzicija u napad. Uz puno istrčavanja stići će više laganih koševa, koji će nam značiti na planu samopouzdanja, dati nam određenu prednost i pomoći da čim manje ulazimo u neke krizne situacije".


Sutrašnji susret nosit će Niceviću određenu težinu i na osobnom planu, jer će to biti njegov debi na trenerskoj klupi u službenim utakmicama. "Igračka karijera, koja je ostala iza mene, nema veze s trenerskom koja je ispred mene, definitivno. Ovo je neka nova stranica, novi put kojim sam krenuo i kojeg sam objeručke prihvatio, u želji da pomognem najviše što mogu. Ne mislim pritom samo na klub, jer želim pomoći i ovim mladim igračima da se nastave razvijati u pravom smjeru i podignem njihovu kvalitetu. Pred njih nije postavljen nikakav rezultatski imperativ, ali ono što želim to je da oni shvate da imaju kvalitetu i mogućnosti da dostignu cilj kojeg smo si zacrtali. Želim da uvide da taj cilj nije negdje u svemiru, već nam je tu nadohvat ruke. Ali samo ako budemo išli korak po korak prema naprijed i na svakom koraku ostali čvrsti" - naglasio je Nicević. "Osobno, na samog sebe nisam stavio neki pritisak, no treba vidjeti kako ću reagirati kad krenu utakmice".


Za probijanje leda, Bijeloplavima u goste stiže friški prvoligaš iz Sesveta. "Svaki početak je težak, a mi smo na startu dobili "zaguljenog" protivnika koji može pružiti dobru partiju, ako mu se to dopusti. Sesvećani tri godine igraju zajedno i dobro se poznaju, a kvalitetu su potvrdili osvajanjem naslova prvaka u A-2 ligi. Igraju nekonvencionalnu košarku, koja će nam, na neki način, zadavati probleme u obrani, jer ćemo se morati prilagođavati njihovoj napadačkoj intuiciji. Igrači će trebati biti spremni pomoći jedni drugima i neće smjeti padati mentalno u slučaju da se dogodi neki propust, ili nenadano primljeni koš. Morat ćemo istrajati u agresivnosti, držanju visokog ritma i zacrtanih planova te ako u tome uspijemo, očekujem da ćemo na kraju slaviti" - zaključio je Nicević.