Intervjui
Niceviću stiže centar iz Niša

Niceviću stiže centar iz Niša

Igrači su gladni treninga i utakmica.

Kako je Dom sportova Mate Parlov otvorio svoja vrata, tako su u njega u punoj brzini utrčali košarkaši Pule 1981 i krenuli s pripremama za novu sezonu. Radi se dvaput dnevno, popodne u dvorani, a ujutro kad ona nije na raspolaganju, kombiniraju se trkačke dionice i rad u teretani. Dok je trener Sandro Nicević bio na okupljanju kadetske reprezentacije, treninge je vodio sportski direktor Leo Krizman, a povratkom bivšeg hrvatskog olimpijca nastavilo se dalje u istom ritmu, sve kako bi 10. listopad, kada gostovanjem u Samoboru kreću u novo prvenstvo, Puležani dočekali spremni.

"Ne znam koji su razlozi, ali od natjecanja je odustao splitski Universitas i tražilo se tko će ga zamijeniti da bi Prva liga opet brojala 12 klubova. Prijavilo se više zainteresiranih, a Komisija za sustav natjecanja odabrala je Kvarner 2010, što će nama sigurno odgovarati, jer ćemo napokon imati jednog suparnika stacioniranog bliže od Zagreba" - objašnjava za Glas Istre Sandro Nicević, trener Bijeloplavih koji su posljednju službenu utakmicu odigrali 7. ožujka, a onda je korona sve zaustavila.

"Igrači su se zaželjeli treninga i utakmica, vratili su se u dvoranu dobro našpanani te ova dugačka pauza nije toliko ostavila traga na njima, koliko na kompletnoj košarkaškoj organizaciji. Svi mi živimo u nekakvom strahu i panici, te razmišljamo što ako se nešto dogodi. Virus je još uvijek tu i nije to strah da će nešto ponovno krenuti, već više kako ćemo se nositi s time ako nam se dogodi nešto kao Ciboni, pa da cijela momčad mora u samoizolaciju. Usred priprema ostavilo bi to velike tragove, ali ništa manji problem neće biti ako bukne usred sezone, pa će se utakmice morati odgađati i igrati naknadno. Mi možemo kontrolirati naše dečke, učiti ih da budu odgovorni spram sebe, momčadi i organizacije, ali dovoljno je da odemo u goste kod kluba koji ima jednog zaraženog, pa da i mi završimo u samoizolaciji".

Problemi su to s kojima se u pulskom klubu možda neće niti susresti i stoga im je u ovom trenutku važnije rješavanje onih koji se tiču igračkog kadra. On će doživjeti poprilične promjene u odnosu na prošlu sezonu te su zasad trojica "starosjedioca" potvrdila ostanak u pulskim redovima, a to su Gvido Guštin, Martin Klepo i Matija Bilalović. Sa Stoje je na Verudu preselio Filip Gustovarac, iz Amerike se u redove matičnog kluba vratio Niko Travica, a od novih lica, zasad su pristigli Pere Juran i Nikola Ostojić

"Premda u njemu ima još dosta prostora za napredak, Travica će puno pomoći ovoj momčadi. Željan je igre i dokazivanja, a usto je iznimno borben i to je ono što nam treba, čovjek koji će se "tući" pod koševima" - nadovezao se Nicević. 

"Ostojić je 21-godišnji centar iz Imotskog, visok 209 cm, dečko kojem treba dosta rada i dosta igre. Ima fini potencijal i sad treba početi stjecati iskustvo. Juran je, pak, 24-godišnji bek s Murtera koji je prošlu sezonu igrao u španjolskoj trećoj ligi. Voli košarku i želi je igrati, no treba vidjeti koliko ćemo moći izvući iz njega. Problem je što je nastupao u nižim ligama u kojima se igra dosta slobodnija košarka i sad se on treba uklopiti u sistem, ali riječ je o radišnom i pametnom dečku te vjerujem da će uspjeti promijeniti pristup igri i prilagoditi se zahtjevima koji će ga ovdje dočekati".

Pod Nicevićevom paskom trenira i Matej Radunić, no nema Lovre Bulešića i Mirka Marića

"S Bilalovićem je dogovorena suradnja, ali uz klauzulu da može otići u bilo kojem trenutku ako dobije ponudu iz inozemstva ili Premijer lige koja bi ga zadovoljila, dok je Radunić u iščekivanju inozemnog angažmana i održava formu. Što se tiče Marića i Bulešića, njih dvojica rade i teško im je uskladiti poslovne obveze s treninzima. Razgovarali smo i u traženju smo nekakvog kompromisa, ali njih zasad nema na treninzima i to je definitivno hendikep" - ustvrdio je Nicević. "Priključili smo radu četvoricu naših mlađih dečki, Ivana Maurovića, Nikolu Vučinića, Luku Damjanca i Nathana Fabijanića, no svjesni smo da smo još uvijek dosta tanki. Okvirno je sve dogovoreno s Pavlom Kraljićem, centrom iz Niša, koji rješava papirologiju za dobivanje hrvatskog državljanstva i trebao bi nam se priključiti do sredine rujna. S njime, Ostojićem, Travicom i Guštinom imali bismo zaokruženu centarsku poziciju i trebaju nam još jedan ili dvojica vanjskih igrača. U ponedjeljak stižu dvojica igrača na probu, pa ako zadovolje, to bi bilo to. Volio bih što prije kompletirati roster, da znam čime baratamo te na osnovu kadra s kojima raspolažem posložiti smjernice kojih bi se držali i koje bi nas usmjeravale u razvoju momčadi".

Nicevićeva je želja do početka prvenstva odigrati sedam-osam prijateljskih utakmica, a prva je odrađena u petak protiv Zadra, koji se nalazi na pripremama u Poreču. Premijerligaš kojem na klupi sjedi hrvatski izbornik Veljko Mršić, u Žatiki je slavio s uvjerljivih 108:56. 

"U cijeloj ovoj situaciji teško je organizirati putovanja i utakmice te će sve to biti dogovori u zadnji čas, kao što je bilo i ovo sa Zadrom. Igrat ćemo samo s hrvatskim klubovima te ćemo nastojati i ove godine održati Memorijal Josip Joža Sever, ali na način da se sve odradi u jednom danu" - zaključio je Nicević.

Sandro Nicević ove je godine postavljen za glavnog trenera hrvatske kadetske reprezentacije, s kojom je prvo okupljanje odradio od 16. do 24. kolovoza u Velikoj kraj Požege. 

"Trebalo je to biti svojevrsno upoznavanje mene i igrača, ali ova panika i neznanje vezano uz koronu malo su nam poremetili planove. Treći dan jedan je kadet dobio povišenu temperaturu pa smo ga poslali doma i na testiranje, gdje se ispostavilo da ima samo težu upalu sinusa. Istog dana temperatura se povisila i kod jedne kadetkinje, koje su se također okupile u Velikoj, da bi sutradan meni bilo izmjereno 37,2 stupnjeva. Odmah sam otišao na testiranje i čekao tri dana rezultate koji su bili negativni, a dečki su nastavili s treninzima pod paskom mog pomoćnika Krunoslava Rimca i odradili pripreme do kraja" - otkrio je Nicević.