Intervjui
Nije Gitak, već Zadar. Otvaramo vrata ne bismo li se ugrijali

Nije Gitak, već Zadar. Otvaramo vrata ne bismo li se ugrijali

Autor: Paulo Sarić

Najmlađi trener HT Premijer lige otvoreno o problematici u klubu, stanju na tržištu, ali i optimizmu pred nastavak sezone.

Najava jučerašnjeg susreta s Cedevitom u Kupu „Krešimir Ćosić“ bila je povod za razgovor s mladim trenerom jedinog ovosezonskog debitanta u elitnom razredu hrvatske košarke Lukom Bujasom. Žuta je podmornica rezultatski neuspješno ušla u sezonu te je upisala poraze u prvih deset utakmica, iako valja reći da to u pojedinim trenucima nije loše izgledalo. Ipak, prva je pobjeda u HT Premijer ligi ostvarena tek u 11. kolu, nekoliko dana prije Božića, a dodatnu joj vrijednost daje što je došla protiv izravnog konkurenta za ostanak, kaštelanske Ribole, što je donijelo novu nadu Zadranima da mogu očuvati prvoligaški status. No, dobro su raspoloženje pokvarili zdravstveni problemi koji su se posljednjih dana okomili na dalmatinsku momčad.

- Pokosila nas je hladnoća u Jazinama, počevši od mene samog, preko pomoćnog trenera i znatnog broja igrača. Svi smo skupili prehlade, temperature… što nas uvelike ometa u radu. Imamo problema da održimo, ne samo kvalitetan, već i normalan trening. Zna se dogoditi da mi dođe sedam igrača i da radimo u tim uvjetima. A tako je teško bilo što napraviti – započeo je trener zadarske momčadi Luka Bujas.

Bolest nije zaobišla ni najzvučnije ovosezonsko pojačanje Franka Kaštropila koji je dobio bronhitis pa nije nastupio u Zagrebu, a uz sve nabrojano dodatne je glavobolje Bujasu zadao i već spomenuti izostanak Jurice Dražovića kojemu je upitan nastavak karijere u dresu Jazina.

- To nam je donijelo nove poteškoće. Stanje na tržištu je takvo da nije lako zamijeniti niti jednog igrača, a kamoli nekoga tko nam donosi ono što je Jure donosio. Dražović cijelu sezonu igra na visokom nivou. Uostalom, on je prvi skakač naše momčadi, a protiv Zagreba je imao čak 14 uhvaćenih lopti. Zna se da smo mi ekipa koja ima deficit upravo po pitanju skoka, te se bojim da ćemo bez njega biti još i gori.

Još su stari Rimljani govorili da problemi nikada ne dolaze sami, a to je potvrdila i situacija s drugim igračem zadarskog tima koji ima iskustvo igranja u Euroligi.

- Uz sve spomenuto, treba vidjeti i kako će se rasplesti razgovori s Mirzom Sarajlijom koji ima ugovor samo za prvi dio prvenstva. Morali bismo u što kraćem roku povući odlučne poteze kako bismo ga zadržali u momčadi. Sarajlija je od svog dolaska pružio nekoliko jako kvalitetnih partija, statistički je definitivno naš najbolji igrač u dosadašnjem dijelu prvenstva, te bi nas njegov odlazak vratio ne jedan, već nekoliko koraka unazad – smatra Bujas i kazuje - dodamo li njegovom potencijalnom odlasku i situaciju s Dražovićem te Dinom Butorcem koji nas je napustio prije nekoliko tjedana, jasno je s kakvim se problemima nosimo.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Ipak, nije sve tako sivo. Dobra je vijest da košarkaši dalmatinske momčadi više nisu osuđeni trenirati samo u Jazinama, već su im na raspolaganju i resursi koje nudi suvremeno zdanje dvorane Krešimira Ćosića.

- Kombiniramo treninge u Jazinama i na Višnjiku. Jutarnje treninge radimo na Višnjiku što nam je uvelike olakšalo situaciju. Čak smo imali i problema da se nakon hladnoće Jazina priviknemo na temperaturu u novoj dvorani. Nije bilo lako. Igrači se pojačano znoje, skidaju se tijekom treninga… - kroz smijeh govori Bujas pokušavajući unijeti dozu humora u nezavidnu situaciju, te nastavlja – gore imamo i teretanu. Općenito, uvjeti su osjetno bolji te će nam puno pomoći u daljnjem trenažnom procesu. U popodnevnim smo satima i dalje u Jazinama. Posljednjih je dana zatoplilo pa je ipak lakše trenirati nego prije par tjedana kada je bilo osjetno hladnije.

Kako je bilo trenirati u Jazinama po hladnoći? Dvorana je nadaleko poznata po atmosferi koju je stvarala domaća publika, no već godinama ne zadovoljava uvjete da se u njoj odigravaju utakmice. Pogotovo tijekom zimskih mjeseci.

- Temperatura je bila oko desetak stupnjeva. Znali smo otvoriti vrata da uđe topliji zrak iz vani ne bismo li se malo ugrijali – šali se mladi stručnjak.

Pobjeda protiv Kaštela unijela je vjeru da ostanak među elitom nije nemoguća misija. Tim više što je došla u dvoboju s izravnim konkurentom, a pogotovo znajući da je drugi dio sezone, makar na papiru, lakši.

- Imamo dobru situaciju što se tiče rasporeda u nastavku lige. Sa skoro svim momčadima iz donjeg dijela tablice igramo na domaćem terenu. Gostujemo jedino kod Ribole. Stoga i smatram da bismo trebali napraviti sve kako bismo se pojačali. Ukoliko dovedemo dva-tri kvalitetna igrača, ostanak u HT Premijer ligi nije nemoguć. No, isto tako, ako se dogodi da nam netko ode, bit će nam jako, jako teško.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Razgovora je bilo, no konkretnih poteza koji bi upalili motore Žute podmornice i dalje nema.

- Situacija na tržištu je kritična jer vlada oskudica igrača. Makar onih koji bi nam mogli donijeti kvalitetu više. Oni koji su nama na raspolaganju nisu loši, no nisu ni taj rang da mogu raditi razliku na parketu – ističe 31-godišnji strateg i dodaje – cilj nam je da Jazinama vratimo zadarski duh, duh zadarske košarke. Želio bih imati što je moguće više domaćih igrača u sastavu. Posljednjih sam tjedana kontaktirao dosta momaka koji su rodom iz Zadra, a koji igraju u ostalim gradskim klubovima i širom Hrvatske. Međutim, većina njih ima solidnu situaciju u svojim ekipama ili ne žele napustiti postojeću sredinu. Trenutno pregovaramo s nekima od njih, no još ništa nije finalizirano. Pojedinci su tražili nerealne uvjete ili uvjete koje ne možemo pratiti, dok drugi imaju poslovne obveze koje su nekompatibilne s igranjem profesionalne košarke.

Ipak, od svoje vizije ne odustaje.

- Ideja je da ekipu sačinjava 7-8 Zadrana, a da oni koji dođu sa strane donesu stvari koje nam nedostaju i da budu igrači prevage – zaključio je najmlađi trener u HT Premijer ligi.

Hoće li uspjeti u svome naumu, pokazat će vrijeme. Nakon susreta protiv Cedevite u kupu Jazine se okreću ligaškim izazovima. U subotu dočekuju Split. Ovaj put neće biti zamjene domaćinstva…