Hrvatska
Nikita sustigao Šišija, teško da će ga netko prešišati

Nikita sustigao Šišija, teško da će ga netko prešišati

Blizu triple-double učinka bio je i Toni Prostran.

Odavno je poznato kako je triple-double učinak jedan od onih na utakmici koji ostavljaju najdublji dojam na onoga koji proučava pojedinačne statističke podatke igrača. E, pa takvo je ostvarenje u bogatoj povijesti U-19 Svjetskih prvenstava do prekjučer uspio napraviti samo jedan igrač – hrvatski reprezentativac Dario Šarić.

A tada su na parket istrčale reprezentacije domaćina Grčke i Rusije, a do trostruko-dvostrukog učinka stigao je ruski reprezentativac Nikita Mikhailovskii koji je Grcima ubacio 20 poena, uz 13 skokova i 12 asistencija. 


Na taj način se igrač iz kluba Avtodor Saratov pridružio Šariću s kojim sada čini dvojac igrača s ovakvim rijetkim izvedbama na U19 svjetskim turnirima, objavljeno je s povodom na Facebook stranicama KK Ribola Kaštela na kojima se s puno entuzijazma prate košarkaška zbivanja u Hrvatskoj, Europi i cijelom Svijetu.

Podsjetimo, ovo natjecanje uvedeno je 1979. godine, ali na prva četiri turnira, osim koševa, nije vođena i statistika igrača. Tako je bilo 1979., 1983, 1987. i 1991. godine, a prvi put se učinak igrača u više statističkih pokazatelja službeno počeo voditi od 1995. godine kada je SP također igrano u Grčkoj. Međutim, još uvijek ne i u cijelosti, jer rubrika blokade uvedena je još kasnije, 2003. godine. Zanimljivo, opet u Grčkoj. 

Popularni Šiši svoj je trostruko-dvostruki učinak uspio ostvariti prije šest godina u Češkoj i to već na otvaranju natjecanja kada je protiv Južne Koreje ubacio 32 poena, uz 12 skokova i 12 asistencija.

To je bio sjajan početak turnira kojega je odlično odradio Šibenčanin, a završio ga je sa prosjekom od 20.3 poena po utakmici, uz 11.2 skokova i 4.9 asistencija. Izabran je i u najbolju petorku prvenstva, a uz njega su bili Srbin Vasilije Micić, Australac Dante Exum, te Amerikanci Jahlil Okafor i Aaron Gordon koji je osvojio i MVP nagradu. Šarićeve highlightse s ovog natjecanja možete pogledati ovdje:


Na kraju, recimo još i to da je jedan od četvorice igrača koji su u povijesti U-19 SP-a bili najbliže ovakvim ostvarenjima bio i Toni Prostran koji je 2009. godine protiv Portorika upisao 20 poena, 7 skokova i 8 asistencija.