Europa i Svijet
Nikola Mirotić otkazao nastup u španjolskoj reprezentaciji!

Nikola Mirotić otkazao nastup u španjolskoj reprezentaciji!

Autor: Paulo Sarić

Danas je stigla vijest koja bi mogla razveseliti izbornika Petrovića.

Iako je do danas popodne figurirao kao siguran kandidat za početak priprema i, nemojmo se lagati, siguran putnik na EuroBasket izgleda da je i Nikola Mirotić odlučio otkazati nastup na ovogodišnjoj smotri europskih reprezentacija. Visokom Crnogorcu koji nastupa za španjolsku reprezentaciju ovo je ljeto istekao ugovor s Chicago Bullsima te je ograničeni slobodni igrač što znači da njegov dosadašnji poslodavac ima rok od 48 sati da izjednači svaku ponudu na koju jedan od najboljih tricaša na visokim pozicijama u NBA ligi pristane.

Iako se očekivalo da će Mirotić brzo pronaći klub, već se i srpanj bliži kraju a on još nije riješio pitanje novog ugovora. Znajući da su se brojni klubovi najjače lige svijeta u protekle dvije sezone ponašali kao pijani milijunaši i da će iduće ljeto biti komparativno jako malo novca za ponuditi igračima, razumljivo je da Crnogorac sa španjolskom putovnicom želi što prije potpisati novi, što unosniji ugovor. Naime, 2016. godine je čak 27 momčadi trošilo manje novca nego što su morali, ove godine je u toj poziciji ostalo njih 14, dok se procjenjuje da će ih dogodine biti tek devet, dok bi deset ekipa moglo plaćati porez na luksuz.

Već je na prvi pogled jasno da se očekuje smanjenje tržišta za približno trećinu u odnosu na ovu godinu te je upitno koje će momčadi imati dovoljno sredstava da ponude unosne ugovore novim igračima. Pogotovo onima koji ne spadaju u elitni razred svjetske košarke, a među koje spada i Mirotić. Nema sumnja da je ovo veliki udarac za Španjolsku pogotovo što je teško očekivati da će se Serge Ibaka naknadno odazvati i popuniti slobodno mjesto naturaliziranog igrača. Vjerojatnija je opcija da će se izbornik Scariolo porati pokriti koliko je lancun dug i na prvenstvo voditi braću Gasol i braću Hernangomez. Četiri NBA-ovca. Kada se malo bolje razmisli – i nije toliko loša situacija…