Hrvatska
Nikola Rojnić najbolji igrač, a Vigo Bart strijelac  Stoja kupa

Nikola Rojnić najbolji igrač, a Vigo Bart strijelac Stoja kupa

Mlađi kadeti.

Proteklog vikenda u sportsakoj dvorani OŠ Stoja započeo je košarkaški turnir 2. Stoja Cup za pretkadete (2004. godište i mlađi) na kojem su sudjelovali KK Bosco (Zagreb), KK FSV (Rijeka), KK Kastav, te domaćin turnira KK Stoja. Pobjednik turnira bila je momčad KK Stoja, te tako i ovom prilikom pokazala dominaciju u regiji.

Turnir su otvorile ekipe Stoje i Kastva nadahnutom i borbenom igrom. Fizički superiornija ekipa Stoje je do poluvremena već imala 14 koševa razlike koju je do kraja utakmice samo povećavala, pa je utakmica završila krajnjim rezultatom 77:54. Sjajnom timskom igrom u ekipi trenera Ferlattia isticali su se Šimac, Rojnić (20), Turić, Brkić (15), Blažević (12) i Andrilović dok je kod Kastva ponajbolji igrač bio Vigo Bart (20).

U drugoj utakmici susreli su se KK FSV iz Rijeke i KK Bosco iz Zagreba. Nešto mlađi košarkaši Bosca nisu mogli parirati čvrstoj, borbenoj i fizički jačoj ekipi FSV-a pa su Riječani pobijedili visokim rezultatom 98:20. Ponajbolji igrač utakmice bio je Zatezalo (FSV) sa 30 postignutih koševa od kojih čak 6 trica.

U utakmici za 3. mjesto Kastav je deklasirao već pomalo umornog Bosca rezultatom 113:37, a Bart sa 32 (3) koša i Pustahija sa 23 (3) koša bili su ponajbolji igrači utakmice.

U velikom finalu susreli su se stari znanci, Stoja i FSV. Borbenošću, zalaganjem te fizičkom i tehničkom pripremom obje ekipe pokazale su da su među favoritima ovogodišnje regionalne lige te da će im biti teško parirati ove sezone. KK Stoja je već u prvom poluvremenu agresivnom obranom, ubojitim kontrama te preciznim šutom riješila utakmicu u svoju korist.  Utakmica je završila rezultatom 75:59, a među igračima Stoje isticala se ista šestorka kao i u prvoj utakmici kod koje su Šimac (16) i Rojnić (15) bili najbolji strijelci Puležana, dok je kod Riječana najbolji strijelac bio Oprešnik sa 12 koševa.

Podijeljena su i priznanja za najboljeg strijelca turnira i najkorisnijeg igrača turnira. Najbolji strijelac sa 52 postignuta koša bio je Vigo Bart iz KK Kastav, a najbolji i najkorisniji igrač turnira zasluženo je bio domaći košarkaš Nikola Rojnić.

Moramo napomenuti i sjajno edukativno suđenje FIBA sutkinje Jelene Tomić koja je stigla čak iz Zagreba kako bi uveličala i dala podršku 2. Stoja Cup-u.

Organizator KK Stoja se opet pokazao kao sjajan domaćin, te je organizacijski podignuo nivo turnira na visoku razinu.

Poredak:
 1. Stoja
 2. FSV
 3. Kastav
 4. Bosco
 - Najbolji igrač : Nikola Rojnić (Stoja)
 - Najbolji strijelac : Vigo Bart (Kastav) 52 koša

2. Stoja Cup se nastavlja 06.10. (subota) turnirom za kategoriju dječaka na kojem će uz domaćina Stoju nastupiti renomirane ekipe Zadra, Cibone, KOŠ Primorke iz Kopra, Kastva i FSV-a.