Hrvatska
Regija
Ništavni plasman u Premijer ligi važan ABA ligi: Zanima li ikog osim Gorice 'dvaba'?

Ništavni plasman u Premijer ligi važan ABA ligi: Zanima li ikog osim Gorice 'dvaba'?

Autor: Branko Tabak

Teatar apsurda.

Druga ABA liga će sljedeće sezone imati 12 članova, a svaka država (Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Slovenija i Sjeverna Makedonija) dati će po dva sudionika prema plasmanu u domaćem prvenstvu.

Tako je ono što je poništeno od strane HKS-a, poredak u HT premijer ligi, postalo službeno za ABA ligu. Ako se na ovaj način ne popuni kvota, a ako je suditi po Hrvatskoj - neće, ABA liga će dijeliti pozivnice.

Kako su prve tri pozicije u HT Premijer ligi u trenutku poništavanja sezone imali Zadar, Cibona i Split koji će u sezoni 2020/21 nastupiti u prvom razredu regionalne košarke ta dva mjesta trebali bi popuniti Gorica i Šibenka.

Gorica je pokazala zanimanje za nastup, sada je vrijeme da to i realizira.

No, sjetimo se kako je Šibenka ABA ligi već kao odgovor davala odlučno NE, nakon što je kao prvoplasirana momčad hrvatskog prvenstva ostala uskraćena za nastup u ABA ligi.

Sljedeći na redu su klubovi koji godinama domaćem prvenstvu daju prednost ispred regionalnog što posebno dolazi do izražaja prilikom usklađivanja rasporeda natjecanja ovih liga - Vrijednosnice Osijek i Zabok. Njihovo pojavljivanje u regionalnoj ligi predstavljalo bi promjenu promišljanja i bilo pravo iznenađenje.

I tako nas evo na osmoj poziciji na koju se smjestio Alkar čije dvije dvorane ne ispunjavaju niti uvjete igranja u domaćem prvenstvu, a vjerojatnost da su Sonik Puntamika, Škrljevo, Dubrava i Hermes (pa i Alkar) spremni za ABA 2 ligu i ona za njih je minimalna.

Kada podvučemo crtu, ispada da dvije trećine klubova HT Premijer ligi igranje u 'besplatnoj dvabi' nije privlačno ili dostupno. Najbolji je to pokazatelj stanja u hrvatskoj, ali i regionalnoj košarci u ovome trenutku.