Europa i Svijet
Hrvatska
Regija
Niste sigurni kako će Zadar izgledati u novoj sezoni? Pogledajte ovaj video i sve će vam biti jasno

Niste sigurni kako će Zadar izgledati u novoj sezoni? Pogledajte ovaj video i sve će vam biti jasno

Autor: Paulo Sarić

Nema laganog poena!

Trener Ante Nazor posljednjih je dana naglašavao da je Zadar Basketball Tournament uvijek služio kao lakmus papir i vjerna slika kako će momčad Zadra izgledati u nadolazećoj sezoni. Može se kazati da su Dalmatinci tijekom priprema pokazali dva lica. Prvo su u zatvorenoj utakmici na domaćem terenu uvjerljivo svladali Split rezultatom 101-79 da bi nekoliko dana kasnije od iste momčadi poraženi na Gripama u susretu u kojemu su imali šut za pobjedu.

U još jednom ogledu zatvorenom za javnost, Nazorove trupe su svladale novog premijerligaša Sonik Puntamiku 84-66, da bi na rođendanskom turniru u Velikoj Gorici prvo preokretom u posljednjoj četvrtini svladali Cibonu, nakon čega su u finalu položili oružje pred vrlo interesantnom momčadi trenera Josipa Sesara. Premda je pobjednika na koncu odlučila vidljivo pogrešna odluka sudaca koji su priznali koš Ivana Papca postignut nakon isteka vremena, Zadrani su se cijeli susret mučili s atletičnom i dobro posloženom domaćom momčadi koja će u HT Premijer ligi mnogima zagorčati život. Prije svega na svom parketu.

A onda je uslijedila izvrsna predstava i slatka pobjeda protiv, valja i to kazati, oslabljenog Himkija. No, igra koju su domaćini pokazali u 40 minuta otvaranja šestog izdanja Zadar Basketball Tournamenta rijetko je koga ostavila ravnodušnim, a ni nešto slabije predstave protiv Anadolu Efesa, i posebno berlinske ALBA-e nisu pokvarile dobar dojam.


U prilog tome idu i izjave gostujućih trenera, mahom iskusnih lisaca loptanja pod obručima, koji su u neformalnim razgovorima na marginama turnira, onim lišenim kurtoaznih izjava za javnost, i posljedično – iskrenijima, redom naglašavali dvije stvari. Koliko god ovosezonska momčad KK Zadar, prema njihovim istančanim kriterijima gornjeg doma Eurolige, ne posjedovala pretjeranu individualnu kvalitetu, toliko gaji prepoznatljiv stil igre, neugodan za svakog protivnika.

Agresija i borba za svaku loptu trebali bi biti zaštitni znak Zadra, i premda je vidljivo da mozaik još uvijek nije do kraja posložen dojam je da su Dalmatinci na pravome putu.

Brojne stvari treba ispraviti, ili preciznije rečeno usavršiti, a i dalje ostaje bojazan deficita igre u reketu gdje Zadar osim kapetana Ivanova nema igrača koji može u kontinuitetu jamčiti poene iz posta, barem dok se Farr ne dovede u optimalno fizičko stanje, no ove sezone nikome ne bi trebalo biti lako odnijeti bodove iz Krešinog doma.