Europa i Svijet
Hrvatska
Njemačka 35 minuta uspješno odolijevala na hrvatske napade

Njemačka 35 minuta uspješno odolijevala na hrvatske napade

Autor: Branko Tabak

Poraz juniora.

U trećem susretu FIBA European Challengera u Skoplju juniori Hrvatske su upisali drugi poraz. Nakon Srbije bolja od naših juniora je bila i Njemačka koja je slavila rezultatom 69-75 i tako stigla do prve pobjede na turniru.

Nakon prvih pet minuta igre Hrvatska je imala vodstvo 7-6. Do kraja četvrtine igrači Ivana Tomasa nisu poentirali iz igre, tek tri puta s linije slobodnih bacanja. Njemačka je u tim trenucima preuzela kontrolu igre i zatvorila prvu dionicu sa značajnih 8 poena prednosti (10-18), pokazat će se Hrvatima nedostižnih. Istina, Hrvatska je imala nekoliko prilika za preokret i svaki puta u ključnim trenucima vlastitim pogreškama se vraćala korak, dva unatrag.

Već u drugoj četvrtini zaustavljeno je napredovanje Njemačke i uspostavljena ravnoteža u igri. Rezultat se kreće između 4 i 8 poena zaostatka za protivnicima, a prema svlačionicama na odmor između dva poluvremena se otišlo s rezultatom 30-36. Za nešto više nedostajalo je raznovrsnijih napadačkih odgovora na agresivnu i pokretnu obranu Nijemaca.

Opasno su Hrvati puhali za vratom Nijemcima u nastavku utakmice. Dva puta stigli su na dva poena razlike i propustili nekoliko prilika za izjednačenje ili vodstvo, ali u nekoliko sekundi s dvije izgubljene lopte i dva laka poentiranja Njemačke vratili stvari na početak četvrtine (40-46).

Kao po nekom obrascu ponovno je Hrvatska stigla na +2 (44-46) i imala napad i opet nakon propuštene prilike potonula, ovaj puta na 44-51. Lijepa akcija Klarina i Brčića za 46-51 ostavila je nadu da u završnoj četvrtini Hrvati mogu do preokreta. No, agresivni Nijemci tjerali su hrvatske igrače u pogreške i nakon svega minutu i desetak sekundi igre četvrte četvrtine Njemačka je bila na +9 (46-55). Rasterećena momčad njemačke reprezentacije je nastavila rasti do 48-61, ali na predaju u hrvatskim redovima nitko nije pomišljao. To je svakako najvrjednija dobit s ove utakmice.

Jelavić tricom, Brala bacanjima i Svoboda novom tricom još jednom bude optimizam (56-61). Hrvatska nakon toga brani napad i tko zna koji puta u ključnim trenucima hvatanja priključka gubi loptu, a Rataj tricom donosi mir u njemačke redove 56-64. U nekoliko navrata do kraja susreta Hrvatska se spuštala do -5, no za više od toga osim koncentracije nedostajalo je i sportske sreće. Njemačka je u konačnici slavila 67-75.

Duje Brala je postigao 17 poena uz 6 skokova i 4 asistencije, Andrija Jelavić je ostvario double-double učinak s 12 poena i 10 skokova, dok je Filip Kalajžić uz 12 poena imao 7 skokova. Njemačku su do pobjede predvodili Benjamin Schroder (17 poena, 8 skokova) i Michael Ken Rataj (14 poena, 9 skokova).

U petak je dan odmora, a u subotu od 18 sati hrvatski juniori igraju sa Španjolskom.