Europa i Svijet
Njemačka artiljerija presudila Francuzima

Njemačka artiljerija presudila Francuzima

Autor: Paulo Sarić

Čak sedam trica u posljednjih deset minuta bilo je previše za momčad Vincenta Colleta.

U drugom susretu osmine finala EuroBasketa Njemačka je nakon velike drame svladala Francusku rezultatom 84-81 i iznenađujuće izborila nastavak natjecanja. Nakon što se razigrao Dennis Schroder momčad u bijelim dresovima počela je topiti zaostatak, a kada je krenuo šut - Francuzima nije bilo spasa.

Nijemci su jako loše otvorili susret. Mučili su se za svaki poen, a s druge su strane olako dopuštali koševe Francuzima. Nakon što je Boris Diaw zabio dvije vezane trice sredinom prve dionice, Francuska je vrlo rano otišla na dvoznamenkastu prednost. Bilo je to zvono za uzbunu njemačkom treneru Chrisu Flemingu koji je pozvao minutu odmora ne bi li resetirao svoju momčad. Plan mu je, makar djelomično uspio. Iako Njemačka nije zaigrala puno čvršće u obrani, dobila je veću fluidnost u napadu te je uspjela zaustaviti krvarenje. Bez pomoći Dennisa Schrodera koji je bio bez koša iz igre sve do 19. minute susreta uspjeli su se držati na zaostatku od oko deset poena, a kada se u život vratio ponajbolji igrač Atlanta Hawksa bilo je jasno da ćemo gledati potpuno drugačiju utakmicu. Na poluvrijeme se otišlo s prednošću Francuza 34-40.

Malo po malo Nijemci su se vratili predvođeni svojim najboljim igračima Dennisom Schroderom i Danielom Theisom. Upravo je potonji dvama bacanjima zaključio seriju 7-0 i izjednačio na 51-51. Bio je to prvi egal nakon 2-2 na samom otvaranju susreta. U posljednjih se deset minuta ušlo s minimalnom prednošću Francuske (55-56), a onda je Maodo Lo zabio tricu za prvo vodstvo izabranika Chrisa Fleminga.

Prvu od šest vezanih trica Njemačke!

FOTO: fiba.basketball

Iako je u tim trenucima igrala s postavom u kojoj na parketu nije bilo Schrodera, Theisa, Benzinga ni Voigtmanna, Njemačka je šutem za tri poena došla do preokreta. Nisu ni pokušavali izabranici Chrisa Fleminga na druge načine doći do francuskog koša. A zašto i bi, kada im je dalekometna artiljerija s nevjerojatnom preciznošću uništavala francuske nade i snove. U jednom je momentu, minutu i 57 sekundi prije kraja Daniel Theis sedmom tricom svoje momčadi u posljednjoj dionici odveo Njemačku na velikih plus devet. No, Francuzi se nisu predavali.

Stvari je u svoje ruke uzeo suigrač našeg Marija Hezonje, Evan Fournier, koji je sa šest brzih poena smanjio na jedan posjed zaostatka. S druge je strane Schroder zabijao s linije za slobodna bacanja, no upravo je on izgubio prvu od dvije lopte Nijemaca u posljednjoj minutu. Druga ide na dušu Maodu Lou, što je Fournier iskoristio za samo minus dva. Do kraja smo gledali penal završnicu, no jedino je mladom Lou zadrhtala ruka, a Nando De Colo nije uspio posljednjim šutem izboriti produžetak.

Junak Njemačke bio je Daniel Theis s 22 koša i sedam skokova, te samo jednim promašajem iz igre, a ruku mu je dao Dennis Schroder koji je zabio tek poen manje. Ipak ključ pobjede je bila dalekometna artiljerija koja je s čak sedam trica u posljednjoj četvrtini uništila Francusku kojoj nije pomogla ni izvrsna rola Evana Fourniera koji je čak 18 od svojih 27 poena zabio unutar zadnjih deset minuta. Uz njega istaknuo se i kapetan Boris Diaw koji je dodao 15 koševa, te devet skokova i pet asistencija.

Njemačka će u četvrtfinalu igrati protiv boljeg iz sutrašnjeg dvoboja Španjolske i domaćina Turske.