Hrvatska
Njezin svijet, njezina pravila starta u Dubravi

Njezin svijet, njezina pravila starta u Dubravi

#HerWorldHerRules

Njezin svijet, njezina pravila –  #HerWorldHerRules je projekt kojeg je pokrenula međunarodna košarkaška federacija FIBA, a kojim se želi stvoriti svijest o djevojčicama i djevojkama u sportu i razvijati žensku košarku u svim zemljama.

Kampanja #HerWorldHerRules pokrenuta je 2018. u Europi, a globalna postaje 2021., s desecima projekata pokrenutih i odrađenih u FIBA-inim regijama. Hrvatska u projektu sudjeluje od njegovih začetaka, a kampanja se nastavlja i u 2023. godini.

Cilj projekta je promocija i popularizacija ženske košarke od 6 do 15 godina, uključivanje što većeg broja djevojčica u sport te usvajanje zdravih navika kroz igru i druženje. Inicijativa promocije i popularizacije ženske košarke temeljit će se na prezentaciji osnovnih košarkaških elemenata kroz razne elementarne i štafetne igre.

Ambasadorice projekta u Hrvatskoj su legendarna košarkašica, predsjednica Nacionalnog vijeća za sport i predsjednica Stručnog savjeta za žensku košarku Danira Bilić (r. Nakić) te bivša kapetanica i bivša izbornica reprezentacije Anđa Jelavić.

Prva destinacija projekta u 2023. godini je Osnovna škola Granešina u zagrebačkoj Dubravi. Aktivnost će se odvijati od 10 do 14 sati u nedjelju, 5. ožujka, a neposredni povod je Međunarodni dana žena koji se obilježava 8. ožujka.