Hrvatska
No Little, no problem! Zadar umalo prokockao +22, Pullen promašio pobjedu

No Little, no problem! Zadar umalo prokockao +22, Pullen promašio pobjedu

Autor: Paulo Sarić

Unatoč bojkotu dijela zadarskih navijača u dvorani „Krešimir Ćosić“ okupilo se više gledatelja nego u srijedu u Draženovom domu, a kao nagradu za vjernost njihovi su im se ljubimci iskupili dobrom partijom i iznenađujućom pobjedom protiv Cedevite rezultatom 85-83. Nakon zagrebačkih minus 39 rijetki su smatrali da se Dalmatinci mogu vratiti iz ponora u koji su upali, no kada je najviše trebalo Nazorovi su momci pokazali da „još uvik ima ulja u svići“ potvrdivši da se nikada ne zna što se od njih može očekivati.

Imao je Zadar u jednom trenutku i velikih +22, da bi na koncu morao „čupati“ pobjedu u zadnjoj minuti.

Krenimo redom.

Domaćini su na željeni način otvorili utakmicu i od samog starta uspostavili kontrolu skoka na koju su nadogradili napadačku agresivnost pa se u prvih nekoliko minuta igralo u tempu dva poena Zadra, jedan Cedevite. Posebno su motivirane bile 'stare kosti' Žorić i Dašić koji su krenuli odlučni da im večerašnja utakmica ne bude posljednja ovosezonska u zadarskom dresu. Goste je na početku na priključku držao Ivan Ramljak koji je ponovno imao dosta prostora, no kada mu se priključio Justin Cobbs 'Vitamini' su proigrali i polako počeli topiti zaostatak. Trica Murića u 11. minuti primakla je Zagrepčane na pola koša zaostatka (25-24), no dva dalekometna ubačaja Magarityja odbila su potpuni povratak Cedevite i vratila Zadrane u mirne vode.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Negdje taman u tom trenutku Tornado je izveo mali performans na tribinama. Nakon dizanja transparenta na kojem je pisalo „Beskrvna družina na terenu s neznalicama na čelu. Ne zaslužujete nas i ludu atmosferu!“ i tradicionalnih povika protiv uprave napustili su dvoranu pokazujući srednji prst. 

Kakav autogol! Njihov je potez izviždan od ostatka navijača.

Oni koji su pratili događanja na parketu mogli su vidjeti nastavak dobrog izdanja Zadra. Igra s tri visoka donosila je plodove, a dobra je obrana limitirala goste iz glavnog grada na samo jedan poen u posljednje četiri minute prvog poluvremena pa se na veliki odmor otišlo s 49-35 iz dalmatinske perspektive.

Serija 11-1 s kraja prvog poluvremena nastavila se i na samom otvaranju drugog. Trica Špralje dala je impuls domaćinima koji su nastavili s agresivnom obranom. I dok je Cedevita promašivala sve što se promašiti moglo, Zadrani su nastavili pogađati za ukupnih 23-3 nakon čega je na semaforu svjetlilo nestvarnih 59-37.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Kakvu su obranu igrali Dalmatinci dobro pokazuje i podatak da je Cedevita do tog trenutka pucala tek nešto iznad 30 posto iz igre. Na nevolju gostiju uskoro se nadovezala i druga tehnička pogreška napadački raspoloženog, ali i vrlo nervoznog Cobbsa koji je nakon novog u nizu prigovora poslan u svlačionicu.

U posljednjih se deset minuta ušlo s plus 17 (73-56), no napadačka suša Zadra i serija 0-6 koju je rijetko viđenim zakucavanjem okončao Elgin Cook u samo nekoliko minuta promijenili su atmosferu na parketu. Zakucavanje Dašića nakratko je vratilo mir u domaće redove, no trica Pullena i nesportska pogreška Bašića nagovijestili su neizvjesnu završnicu.

Zadar je stao. Tek su Žorić i Božić s linije penala uspijevali doći do poena, dok je s druge strane Pullen nemilosrdno trpao pa nije dugo trebalo da gosti priđu na samo posjed zaostatka (78-75), a koji minut kasnije i na samo poen minusa (82-79). Stvari u tim trenucima nisu izgledale povoljno po domaćine u čije se redove uvukla nervoza što se vidjelo i u reakciji Dašića koji je ušao u prepirku s gostujućim trenerom Slavenom Rimcem.

FOTO: Šime Zelić (Basketball.hr)

Domaćini su počeli forsirati u napadu, a suci su 'progutali' zviždaljku. Bilo je tu i više od nekoliko situacija u kojima su igrači Cedevite iskakali iz granica dopuštene obrane, no arbitri ih nisu kažnjavali što je Katić iskoristio da bi doveo svoju momčad u vodstvo (82-83).

Ipak, Žorić je pogodio za plus jedan, da bi Vuković dodao jedno od dva slobodna bacanja. U posljednju se minutu ušlo s 85-83, a u tim su trenucima 'drhtale ruke' i najiskusnijim Žoriću i Špralji, no Cedevitini Amerikanci su bili neprecizni u ključnim trenucima pa je Zadar došao do teško izborene pobjede.

Najefikasniji u domaćim redovima bio je Vladimir Dašić s 19 poena i 11 skokova, a pratili su ga Žorić i Božić koji su dodali 17, odnosno 16 koševa uz 11, odnosno 12 uhvaćenih lopti. Gostima nije pomogao ni 21 poen Pullena.