Europa i Svijet
Hrvatska
Noć u čast Dražena

Noć u čast Dražena

Autor: Paulo Sarić

Netsi se prisjećaju ponajboljeg europskog košarkaša svih vremena.

O igračkoj veličini i nasljeđu koje je Dražen Petrović ostavio za sobom u hrvatskoj i europskoj košarci ne treba trošiti riječi, a da je i dan-danas, gotovo 25 godina nakon tragične smrti, njegovo ime jedno od onih koje se s najvećim poštovanjem izgovara i s druge strane Atlantika svjedoči i podatak da su Brooklyn Netsi, nasljednik New Jersey Netsa za koje je Petro igrao tri sezone, utakmicu protiv Chicago Bullsa krajem ovog mjeseca odlučili posvetiti ponajboljem hrvatskom košarkašu svih vremena.

Susret protiv momčadi iz 'Vjetrovitog grada' 26. veljače bit će u potpunosti posvećen Draženu Petroviću.

Momčadi će nositi retro dresove otprije 25 godina kada je hrvatski superstar harao NBA parketima. Među brojnim tokenima ističu se figurice s Draženovim likom koje će dobiti prvih 10 000 posjetitelja Barclays Centera, kao i njegove privatne stvari koje će biti izložene tijekom utakmice, a na tribinama se očekuje i Biserka Petrović.

Podsjetimo, Dražen je nakon uspješne europske i malo manje uspješne karijere u Portlandu 1991. godine preselio u Netse za koje je nastupao tri sezone. U 195 utakmica koliko je odigrao za momčad iz New Jerseya u prosjeku je postizao 19.5 koševa uz izvrsne postotke šuta te je svojim izdanjima otvorio vrata brojnim europskim košarkašima koji su došli iza njega i olakšao im put u najjačoj ligi svijeta.

Koliki je trag ostavio u NBA-u vrlo dobro svjedoči podatak da ga se sjećaju i četvrt stoljeća kasnije.