Hrvatska

Jugoplastika je 1989. u Münchenu po prvi put postala prvak Europe

Nostalgični travanj

Nostalgični travanj

Autor: Branko Tabak Photo: euroleague.net screnshot youtube

Tako je bilo nekada...

Malo smo nostalgični u zadnje vrijeme!

Dan za danom sustižu nas datumi iz prošlosti koji nam kazuju koliko smo veliki nekada bili i šamaraju nas dok se sami sebi čudimo kada jučerašnjem susretu Cedevite i Zadra lijepimo epitet derbija.

Danas nam u travnju Škrljevo igra finale Alpe Adria kupa, Cedevita polufinale ABA lige, Zadar doigrava za ostanak u istoj, a Cibona slavi sredinu ljestvice  s dvije pobjede više.

Nekada to je bilo ovako, letimično, kao podsjetnik na dane kada nam se klanjao cijeli svijet:

Cibona:

3. travnja 1985. Cibona je osvojila prvi naslov prvaka Europe. U finalu je bila bolja od Reala.3. travnja 1986. Cibona je osvojila drugi naslov prvaka Europe. U finalu je bila bolja od Žalgirisa.


Jugoplastika:

6. travnja 1989. Jugoplastika je osvojila svoj prvi naslov prvaka Europe pobjedom nad Maccabijem

19.travnja 1990. Jugoplastika je osvojila drugi naslov prvaka Europe pobjedom nad Barcelonom18. travnja 1991. Jugoplastika (Pop 84) je osvojila svoj treći naslov prvaka Europe pobjedom nad Barcelonom


Zadar

26. travnja 1986. - Zadar je u finalu Prvenstva Jugoslavije srušio dvostrukog prvaka Europe Cibonu
3. travnja 2003. Marko Popović je asistirao Michaelu Meeksu za pobjedu Zadra  protiv Crvene zvezde uz zvuk sirene za plasman u finale regionalne Goodyear lige.


5. travnja 2003. Zadar je u tom finalu srušio Maccabija, Danijel Jusup Davida Blatta, Marko Šamanić Nikolu Vujčića, Marko Popović Benu Udriha.Šibenka:

9. travnja 1983. Šibenka je pobijedila Bosnu u finalu Prvenstva Jugoslavije slobodnim bacanjima Dražena Petrovića (pehar je kasnije završio u vitrinama KK Bosna, ali ovu šibensku košarkašku baladu nitko nikada nije uspio prisvojiti).Što bi tek bilo da smo u ovom tekstu zavirili u sedamdeset. Ili u ožujak i svibanj...

A ovog travnja Cibona i Zadar se u hrvatskom prvenstvu nadmudruju s drugim sastavom Cedevite, (u regionalnoj ligi se vrte između neuspješnih sedam i uspješnih devet pobjeda),  Šibenik igra sa Zabokom ključnu utakmicu za plasman među osam najboljih ekipa u Hrvata, a Split uredno gubi od Gorice...