Europa i Svijet
Nova dobra utakmica Luke Božića u Španjolskoj

Nova dobra utakmica Luke Božića u Španjolskoj

Autor: Teo Cilar Photo: Zvonko Kucelin/KK Zadar

Lleida Luke Božića namučila veliku Barcelonu, ali na kraju zbog lošeg postotka šuta upisala tijesan poraz 74:78. Hrvatski je košarkaš i u drugom kolu bio najbolji igrač svoje momčadi.

Prva domaća utakmica u povijesti Endesa lige Lleidi je donijela za protivnika veliku i moćnu Barcelonu. Za razliku od ostatka ekipe, Luku Božića protivnik nije previše impresionirao te je u prvih šest minuta ubacio prvih 6 poena Lleide vodivši veliku bitku u obrani i napadu s bivšim NBA igračem Jabari Parkerom.

Gosti su prvi period dobili s 12:17, a na poluvremenu su imali prednost od sedam poena (30:37) a Božić je prvih 20 minuta završio kao najbolji strijelac susreta s 8 poena. Cijelu treću četvrtinu domaćini su bili tu negdje u zaostatku između 3 i 6 poena razlike, a Barcelona nikao nije mogla iskoristiti užasnu šutersku večer domaćina. Tek u završnici trećeg perioda uspijevaju malo pobjeći i doći do dvocifrene razlike od plus 11. 

Dobar period igre s kraja treće četvrtine Barcelona je prenijela i u posljednju dionicu gdje su odmah na startu došli do 15 poena prednosti i tu su prednost održavali, a Lleida je u dva navrata spustila na 12-13 poena minusa. Nakon što su gosti na tri minute do kraja došli do vodstva 53:72, činilo se kako će mirno privesti utakmicu kraju i gostovanje kod Lleide zaključiti sigurnom pobjedom. U prilog im je išla i katastrofalna šuterska večer domaćina koji su do zadnje tri minute bili na ispod 25 posto ukupnog šuta, a posebno je bio loš šut za tri poena do tog trenutka (3/31), ali Božić i suigrači nisu se predavali, a upravo je naš košarkaš jednom ukradenom loptom i polaganjem pokrenuo veliku seriju od 16:0 i na 24 sekunde do kraja bili su na svega minus tri i u igri možda i za pobjedu. Nicola Laprovittola bio je siguran s linije bacanja kod Barcelone, a na 12 sekundi do kraja Bropleh svojom drugom tricom u posljednjoj minuti dovodi domaćine na svega minus dva. Gosti su ipak bili precizni s linije slobodnih bacanja i pobjeda je ipak otišla na njihovu stranu. 

Božić je do samog kraja bio najbolji strijelac Lleide, a do minute do kraja i jedini dvocifreni u svojem sastavu. Tek na kraju s dvije trice i dvicom prestigao ga je Bropleh koji je s 15 poena bio prvi strijelac Lleide. Luka je susret završio s 14 poena, 3 skoka i 3 osvojene lopte. Rubrika asistencija ostala je prazna što i ne čudi zbog svih promašaja njegovih suigrača na ovom susretu. Kod gostiju najbolji Joel Parra s 16 poena i 5 skokova.  

Standings provided by Sofascore