Europa i Svijet
Nova drama Hrvatske, u napetoj završnici pala Estonija

Nova drama Hrvatske, u napetoj završnici pala Estonija

Autor: Teo Cilar Photo: FIBA

Bila je ovo najgora utakmica Hrvatske na Eurobasketu.

Hrvatska reprezentacija došla je do teško izborene pobjede nad Estonijom rezultatom 73:70 (20:16, 13:13, 20:19, 20:22). Ono što je sigurno bio plan je da se dođe do laganije pobjede kako bi se glavni igrači čim manje istrošili uoči sutrašnje utakmice protiv Italije u 21 sat, očito nije uspio. 

Izbornik Damir Mulaomerović utakmicu s Estonijom odlučio je krenuti s petorkom Jalen Smith, Dominik Mavra, Bojan Bogdanović, Dario Šarić, Ivica Zubac. Nakon prve minute utakmice u kojoj nije bilo poena, bolje je krenula Hrvatska koju u vodstvo dovode Smith s jednim pogođenim bacanjem i Šarić polaganjem nakon skoka u napadu. Činilo se kako će ovo biti dobar ulazak u utakmicu, ali onda su krenuli Estonci s šutevima za tri poena i ubrzo napravili seriju 10:0 za vodstvo 10:3. Izbornik Mulaomerović reagirao je tada izmjenama, na klupu su otišli Zubac, Mavra i Bogdanović, a u igru Kruno Simon, Mario Hezonja i Karlo Matković. Zaigrali smo puno bolje u obrani i serijom 7:2 dolazimo na samo minus 2 (10:12). estonci tada pogađaju tricu uz prekršaj Smitha što im donosi četiri poena, ali pokazalo se da su im to posljednji poeni u četvrtini jer smo je mi zaključili serijom 10:0. Ono što nam je bio glavni problem u prvih 10 minuta je čak osam izgubljenih lopti.

U drugoj četvrtini smo nešto više od tri minute bili bez poena, ali Estonci su to iskoristili za svega 5 poena za minimalno njihovo vodstvo 21:20, koje poništava Hezonja svojom prvom tricom. Mučili smo se i u nastavku četvrtine i nikako nismo uspijevali pobjeći Estoncima na više od šest poena razlike kojih smo imali u dva navrata. Na odmor smo otišli s vodstvom od svega četiri poena razlike 33:29 i sa samo dva poena Bogdanovića u prvom poluvremenu, a tu moramo pridodati i čak 13 izgubljenih lopti.

Petorka Simon, Bogdanović, Ivan Ramljak, Smith i Matković odlično je krenula u drugo poluvrijeme. Dvije dobre obrane i oduzete lopte pretvorili smo u četiri poena za najviših na utakmici do tog trenutka, plus osam. Odmah je reagirao izbornik Estonije s minutom odmora. Nastavak četvrtine nije tekao dobro, Estonci su se stalno vraćali i nisu nam dozvolili da odemo na dvoznamenkastu prednost. Nakon trideset minuta utakmice imali smo samo pet poena prednosti i nismo uspjeli ponoviti igru iz trećih četvrtina s prethodne dvije utakmice.

Na početku posljednje dionice dolazimo do najviših plus devet na utakmici, ali onda Estonci u samo dvije minute dolaze na samo minus jedan i promašuju čak tri napada u nizu za vodstvo. Zubac zakucavanjem dovodi Hrvatsku plus tri, a do kraja smo gledali neizvjesnu utakmicu gdje Estonija na tri minute do kraja promašenim slobodnim bacanjem propušta izjednačiti rezultat. Kod tri poena razlike na 9 sekundi do kraja, Šarić je bio neoprezan u obrani i radi faul na trici nad Janarijem Joesaarom. Malo je falilo da ta trica ne uđe, ali na našu sreću nije pa je Estonski reprezentativac gađao tri bacanja. Prvo je promašio, druga dva pogodio za novih minus jedan. Smith pogađa oba bacanja, na drugoj strani su Estonci polovično uspješni, a za Hrvatsku je na četiri sekunde do kraja na liniju bacanja stao Šarić, pogodio je prvo, drugo nije i tako je Estonija dobila novu priliku za produžetak. Njihov šut nije bio ni blizu da uđe. 

Najbolji u redovima Hrvatske bili su Matković s 17 poena i 4 skoka, Šarić s double double učinkom od 15 poena, 12 skokova i 3 asistencije, a dvoznamenkast je još bio i Smith s 13 poena i 7 asistencija. Simon je ubacio 9, a Zubac 8 uz 8 skokova. Potpuno je zakazao Bogdanović s 4 poena uz šut iz igre 1/6. Hezonja također nije bio napadački na razini, 5 poena uz 5 skokova, ali nije puno šutirao, a zanimljivo, s on je bio naš igrač s najboljom +/- statistikom, bio je na plus 12, Bogdanović je tu bio najgori s minus 8. Ono što također nije dobro je velika minutaža Smitha koji je na terenu bio više od 35 minuta, Šarić 32 minute, a najstariji Simon više od 28 minuta, a sutra sijedi Italija i borba za drugo mjesto u skupini. Siim Sander Vene najbolji kod Estonije s 18, te Maik Kalev Kostar s 17 poena.