Europa i Svijet
Hrvatska
Nova generacija potisnula Dražena i Tonija u drugu petorku Europljana svih vremena. Nepravda?

Nova generacija potisnula Dražena i Tonija u drugu petorku Europljana svih vremena. Nepravda?

Evo tko je izabran u prvu petorku...

Premda smo mi, subjektivno, uvjerenja da su trebali završiti u prvoj petorci, Dražen Petrović i Toni Kukoč izabrani su u drugu najbolju petorku Europljana koji su ikad igrali u NBA ligi. Dojma smo da ovoj dvojici europskih NBA pionira nikako u prilog nije išlo to što su iz nekog drugog vremena, što su svoju najbolju košarku u NBA ligi igrali početkom (Petrović) odnosno tijekom 90-tih (Kukoč) kada većina glasača u anketi naslovljenoj sa "NBA 75 Euro Vote" nije bila niti rođena. piše Večernji list

A glasovi košarkaških fanova vrijedili su 50 posto, a drugu polovicu činili su glasovi 40-članog panela sastavljenog od slavnih sportaša (primjerice Ivan Rakitić), influencera i novinara među kojima je bio i ovdje potpisani večernjakovac.

U godini u kojoj NBA liga slavi 75 godina svog postojanja, NBA liga je objavila da prvu All-Time petorku čine: Tony Parker (Francusa), Luka Dončić (Slovenija), Giannis Antetokounmpo (Grčka), Dirk Nowitzki (Njemačka) i Pau Gasol (Španjolska). Zajedno sa dvojicom hrvatskih velikana, košarkaškim "Mozartom" i "Pink Pantherom", najbolju drugu petorku Europljana koji su ikad zaigrali NBA košarku čine još i Predrag Stojaković (Srbija), Nikola Jokić (Denver) i Arvidas Sabonis (Litva). U prethodnim izbornim kategorijama najvećom NBA dinastijom proglašeni su Chicago Bullsi iz druge polovice 90-tih (u kojima je važnu ulogu igrao Kukoč), za najbolji dres izabran je onaj od Toronto Raptorsa iz sezone 1998./1999. dok je epitet najvećeg europskog trenutka u NBA ligi imenovan naslov prvaka Dallas Mavericksa (2011.) pogonjenih majstorstvom Dirka Nowitzkog.