Hrvatska
Nova kazna, iste poruke i slatkorječivost: Molim navijače, ako je ikako moguće, da to izbjegavaju

Nova kazna, iste poruke i slatkorječivost: Molim navijače, ako je ikako moguće, da to izbjegavaju

Autor: Branko Tabak

Nula na zadarskom kontu regionalnog natjecanja najmanji je problem KK Zadar. Ona nije uzrok zadarske tragedije, već njena posljedica.

KK Zadar je kažnjen s 3000 eura zbog ponašanja dijela navijača na utakmici 4. kola ABA lige u kojoj su se u dvorani Krešimira Ćosića susreli Zadar i Cibona. Zajedno s kaznom izrečenom za utakmicu s Krkom Zadrani su dogurali do 5000 eura kazne. Plaća za solidnog igrača za regionalnu ligu, da ne govorimo kako sportski klubovi u gradu košarke nemaju dovoljno sredstava niti za osnovne rekvizite

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare istaknuo direktor kluba Željko Žilavec na četiri stranice je elaborirano što su navijači Zadra zgriješili, a on je istaknuo ono najvažnije.

- Prije početka utakmice i za vrijeme utakmice vrijeđao se gostujući klub u više navrata, a tijekom utakmice i igrači gostujućeg kluba te se ubacio jedan tvrdi predmet koji je pogodio suca u ruku. Dakle, ovo su stvari preko kojih ABA liga ne prolazi. i za koje jednostavno, ja bih molio, ako je ikako moguće, da se izbjegavaju. Pozivam cijelu javnost, pozivam sve navijače posjetitelje. da bodre klub na sportski i korektan način jer ako nastavimo ovako...Za svaku utakmicu ABA lige dobili smo kaznu. Ja bih volio da se to od utakmice s Partizanom okrene i da pokažemo da možemo navijati i bez da nas neko kazni i stavlja u nekakve okvire.


Direktor je, kako je sam naglasio, u prvi plan stavio suhoparne činjenice vezane uz samu utakmicu, a koje je obavezan izgovoriti:

- Dvorana će biti otvorena sat i pol vremena prije početka susreta, dakle od 16:30 sati. Sva četiri ulaza će raditi. Molimo sve posjetitelja da dođu ranije jer će biti gužva i malo rigorozniji pregledi. Posebno treba istaknuti da svi koji sjede u obiteljskom VIP-u i imaju obiteljske karte morat će na poziv zaštitara pokazati i osobnu kartu Ja bih samo, stvarno, uputio apel svim navijačima za jedno sportsko bodrenje i navijanje. I da dođu u što većem broju i daju podršku igračima , stručnom stožeru, treneru jer svi znamo kakav je skor i kakva je situacija. Ono što nam sada treba je jedinstvo, homogenost, vjera u sebe i vjera svih navijača u igrače koji će, vjerujem, 'poginuti' na terenu da bi pružili što bolju partiju.

Prilično blag nastup direktora zadarskog kluba ne iznenađuje. Dok je tako bit će i kazni. No, manje blagoglagoljiv bio je kada je pričao o medijskim napisima vezanim uz rad omladinskog pogona i slučaj Farr.

- Triska je to mladim igračima koji se svakodnevno na terenu znoje, trude i rade, njihovim trenerima, sportskom direktoru pa i cijelom klubu. Svi oni treniraju, trude se u svim svojim selekcijama da bi netko rekao da se ništa ne radi i da praktički ne postoji omladinski pogon. Možemo mi govoriti o greškama vezanim uz izbor igrača i roster, ali moramo se osvrnuti i na ponašanje manjeg dijela publike odnosno pojedinaca koji vole klub na neki čudan način i onda nam pljucanjem i gađanjem kovanicama priušte ovakve financijske kazne i na kraju krajeva zatvaranje tribine, što mislim da stvarno nije u redu.

Iskoristio je priliku i prstom upro u prazan prostor, vakuum koji je nastao u zadnjih deset godina u radu s mlađim selekcijama. 



Jutro na dan utakmice s Partizanom Zadar je osvanuo okićen lancunima. Na njima se našlo svakojakih poruka. 

Transparenti su postavljeni uz frekventne prometnice i kružne tokove, pa i na ogradi same dvorane, a neke su osobno držali zamaskirani navijači ispred gradske uprave. Traži su izlazak politike i uhljeba iz kluba i odlazak čelnih ljudi..

Nula na zadarskom kontu regionalnog natjecanja najmanji je problem KK Zadar. Ona nije uzrok zadarske tragedije, već njena posljedica.