Europa i Svijet
Hrvatska
Novi Hrvat u Rusiji. Perasoviću, Anzuloviću i društvu u VTB ligi priključio se stručnjak za skauting, bit će desna ruka izborniku Slovenije

Novi Hrvat u Rusiji. Perasoviću, Anzuloviću i društvu u VTB ligi priključio se stručnjak za skauting, bit će desna ruka izborniku Slovenije

Autor: Branko Tabak Photo: Basketball.hr - Licencirane fotografije

Novi veliki izazov za zadarskog stručnjaka

Hrvatska košarka klizi prema europskom dnu, a broj hrvatskih stručnjaka na važnim pozicijama jakih liga i europskih reprezentacija je sve veći. Najnovija vijest stiže iz Rusije...

Hrvatska košarka klizi prema europskom dnu, a broj hrvatskih stručnjaka na važnim pozicijama jakih liga i europskih reprezentacija je sve veći. Tako je nedavno Aramis Naglić, trener austrijskog prvaka Vienne napustio stožer Damira Mulaomerovića i preuzeo izborničko mjesto slovačke reprezentacije. Dario Gjergja je s dvije pobjede protiv Srbije ostavio Belgiju u igri za plasman na Svjetsko prvenstvo, na kojem Hrvatske biti neće. Igor Miličić je izbornik Poljske reprezentacije, a koliko je to opasan protivnik Hrvati će imati priliku vidjeti već u kolovozu u 1. kolu pretkvalifikacija za EuroBasket 2025.

Posebno zanimljivo je u Rusiji. Hrvatska je danas i službeno dobila petog stručnjaka u jednoj od najjačih europskih liga, VTB. Podsjetimo, osim bivših izbornika Velimira Perasovića i Dražena Anzulovića koji su glavni treneri Unicsa i Jeniseja, tamo su još i njihovi pomoćnici Mile Karakaš i Josip Miliša. Prvi je desna ruka Perasu, a drugi brine o kondiciji Zulinih igrača.

Najnoviji hrvatski stručnjak u Rusiji, specijaliziran za skautiranja protivničkim momčadi i igrača, je Zadranin Jurica Žuža koji je potpisao ugovor s Lokomotiv Kubanom. Tamo će biti pomoćnik Aleksandru Sekuliću, izborniku slovenske reprezentacije. U paketu su u Lokomotiv stigli iz češkog Nymburka s kojim su osvojili naslov prvaka države.

Žuža je igračku karijeru okončao u Litvi i nastavio svoj košarkaški put u najkošarkaškijoj zemlji svijeta kao pomoćni trener. Prvo u Lietkabelisu s kojim je izborio finale prvenstva i finale kupa, a onda u Neptunasu s kojim je dva puta bio treći u litavskom prvenstvu. U zemlji u kojoj dominira Žalgiris, a slijedi ga Rytas to su nevjerojatni uspjesi.

U Neptunasu je dobio priliku biti i trener prve momčadi, no korona kriza i obiteljske obveze vezale su ga godinu dana uz rodni grad. Početkom prošle sezone ponovno se vratio poslu i sa Sekulićem dominirao češkim prvenstvom.

'Ovo je, nema dvojbe, veliki iskorak u karijeri. VTB liga je jedna od najjačih u Europi. Prije odluke razgovarao sam s Draženom Anzulovićem, raspitao se o stanju i dobio pozitivne povratne informacije. Još nekoliko dana odmora uz obitelj i krećemo na put i prema novim izazovima', izjavio je Žuža za tportal.