Hrvatska
Novi i stari predsjednik HKS-a zajedno se poklonili Draženu

Novi i stari predsjednik HKS-a zajedno se poklonili Draženu

Autor: HKS hks Photo: HKS

58. obljetnica rođenja

Dražen – istinska legenda hrvatske košarke. Na današnji bi dan proslavio 58. rođendan. Njega nema, no zauvijek ostaju njegovo ime, nasljeđe, njegova životna filozofija. Vrijeme ovdje nije faktor zaborava, već aktivator uspomena.

Na današnji dan, 22. listopada 1964. rođen je Dražen Petrović. Samo je 28 godina života ispunio u svojoj vremenskoj lenti prije nego li mu mu je život naprasno prekinut u automobilskoj nesreći 7. lipnja 1993. godine.

Novi i stari predsjednik HKS-a,  Nikola Rukavina i Stojko Vranković zajedno su danas odali počast Draženu na mjestu njegova posljednja počivališta na zagrebačkom Mirogoju gdje su se susreli s gđom. Biserkom Petrović, Draženovom majkom.

Prve je košarkaške korake Dražen napravio u svom rodnom Šibeniku i Šibenci, u Cibonu prelazi 1984. godine, a iste godine osvaja i brončanu medalju na Olimpijskim igrama u Los Angelesu. U finalu Europskog Kupa protiv Real Madrida 1985. godine kojeg je Cibona osvojila, Dražen je ubacio 36 koševa. Samo godinu kasnije s reprezentacijom Jugoslavije osvaja broncu na SP-u u Španjolskoj.

1998. godine je potpisao za Real Madrid, isti klub kojem je u dresu Cibone ubacio 36 poena, a nakon godinu dana odlazi u najjaču ligu svijeta, u klub Portland Blazers. S reprezentacijom Jugoslavije osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Seoulu 1988. godine, a 1989. uzima titulu prvaka Europe. Na Svjetskom prvenstvu u Buenos Airesu 1990. osvojio je i prvo zlato u dresu Jugoslavije.

Prešavši u Brooklyn Netse Dražen osvaja NBA. U Netsima mu je, među ostalim sasvim natprosječnim pokazateljima, prosječna preciznost šuta za tri poena bila (još uvijek impresivnih) 43.7%. I u današnja vremena Dražena se ne može sustići, a kamoli zaboraviti.

Hrvatski olimpijski odbor je 1995. godine poklonio Olimpijskom muzeju u Lausanni spomenik Draženu Petroviću. Rad kipara Vaska Lipovca postavljen je u parku ispred Olimpijskog muzeja.

2002. godine Dražen Petrović je posthumno primljen u košarkašku kuću slavnih Kuću slavnih u Springfieldu. U Zagrebu je 2006. otvoren i muzejsko memorijalni centar koji nosi njegovo ime i kojeg na svaki njegov rođendan možete besplatno posjetiti. Iste godine je Hrvatski olimpijski odbor nazvao i nagradu koja je namijenjena isključivo mladim sportašima, sportašicama te muškim i ženskim ekipama za izvanredne sportske rezultate i sportski razvoj po imenu Dražena Petrovića. U Šibeniku je 2011. na Baldekinu otkriven brončani Draženov odljevak akademskog kipara Kažimira Hraste, koji ga prikazuje u prvoj fazi karijere kako sjedi na klupi s košarkaškom loptom među nogama.