Europa i Svijet
VIDEO: Novi poraz Gruzije

VIDEO: Novi poraz Gruzije

Autor: Paulo Sarić

Gdje je nestala momčad iz prvog kola?

Nakon izvrsnog otvaranja turnira i iznenađujuće pobjede nad Litvom u prvom kolu, Gruzija je upisala i drugi poraz. Dok se jučerašnji posrtj protiv Njemačke i ne može smatrati kiksom pošto Nijemci imaju nekoliko respektabilnih igrača, današnji poraz od Ukrajine rezultatom 81-88 svakako spada u tu kategoriju. Pogotovo znajući da su izabranici Ievgena Murzina u Izrael došli bez gotovo čitave startne petorke.

Ukrajinci su izvrsno otvorili susret i poveli s 0-8, no Gruzija se do kraja četvrtine vratila u utakmicu. Shermadini je izvrsno koristio izostanak suparničkih centara te je s linije za slobodna bacanja punio koš protivnika. No, od početka je bilo vidljivo da u igri Gruzije nema fluidnosti koja ju je krasila na otvaranju prvenstva. Ukrajina je nastavila u istome ritmu te se sredinom druge dionice počela odvajati. Lypovyy je tricom u 14. minuti odveo svoju momčad na plus deset, a isti je igrač pokrenuo seriju 2-9 kojom je Ukrajina zaključila poluvrijeme i otišla na odmor s velikih 13 koševa prednosti.


Gruzija je u nastavku podigla agresivnost u obrani i polako počela topiti zaostatak. Tricom Tsintsadzea tri minute prije kraja treće četvrtine došli su na samo posjed zaostatka, no bliže od minus tri nisu uspjeli prići. Ukrajina se konsolidirala i premda su joj prestali ulaziti šutevi za tri poena kao u prvih 25 minuta susreta, uspjela je odbiti sve napade momčadi koju s mjesta pomoćnog trenera vodi naš Jurica Golemac. Posljednju je nadu Gruziji dao Markoishvili tricom 40 sekundi prije kraja čime je svoju momčad ponovno približio na tri poena zaostatka, no do kraja je ostalo premalo vremena te je Ukrajina s linije penala potvrdila pobjedu.

Pustovyi i Lukashov su predvodili Ukrajinu, pri čemu je prvi zabio 19 koševa i uhvatio sedam skokova, dok je potonji uz 17 poena doprinio pobjedi svoje momčadi s čak 11 asistencija. Strijelce Gruzije su predvodili Pachulia i Shermadini s po 17 koševa, no to nije bilo dovoljno za drugu pobjedu na turniru.

Gruzija se ovim porazom dovela u tešku situaciju i u potpunosti je anulirala veliku pobjedu nad Litvom te je do kraja očekuje velika borba za prolazak skupine.