Hrvatska
Novi rosteri, novi treneri, isti ciljevi - tko će slaviti u Gradskom vrtu?

Novi rosteri, novi treneri, isti ciljevi - tko će slaviti u Gradskom vrtu?

Autor: B.T./P.S. Photo: Andrej Jančijev/KK Sonik Puntamika

Vrijednosnice Osijek ili Sonik Puntamika...


Prvo kolo HT Premijer lige donosi nam zanimljiv susret momčadi KK Vrijednosnice Osijek i KK Sonik Puntamika. Oba kluba su doživjela velike promjene u rosterima te prepustila klupu mladim stručnjacima iz vlastitog pogona Marku Mandiću i Stipi Kulišu.

 Ciljevi KK Vrijednosnice Osijek su dugoročni, biti stabilan HT Premijerligaš i istovremeno razvojni klub koji će biti odskočna daska u karijeri za mlade talentirane košarkaše.

Planovi za predstojeću sezonu su vezani za sastavljanje mladog i potentnog tima na čelu s našim perspektivnim trenerom Markom Mandićem. Ekipa je doživjela promjene u odnosu na prošlu sezonu, otišli su Robert Kujundžić, Pavao Paić i Arijan Lakić, a došli Anyiarbany Makoi, Marko Bošnjak i Lazar Nekić, seniorima smo priključili juniore Tadeja Tomljenovića i Marina Jurića te kadeta Gabrijela Flanjka. Naša mlada ekipa, koja je u prosjeku stara 19,3 godine (prošla sezona 19,7) ponovno će biti najmlađa u ligi i očekujemo da će njihova igra i forma rasti kako sezona bude odmicala. Očekujemo da ćemo s ovako neiskusnim timom osigurati donju sredinu tablice i profilirati mnoge mlade igrače kroz predstojeće natjecanje, istaknuo je u najavi sezone direktor KK Vrijednosnice Osijek Renato Martinko.

Foto: KK Vrijednosnice Osijek

Nakon što su prošle sezone izjednačili najbolji rezultat u povijesti kluba, pred košarkaškima Sonik Puntamike novi su izazovi u domaćem prvenstvu. U Jazinama se tijekom ljeta dogodilo mnoštvo promjena, kako u stručnom stožeru tako i u igračkom kadru, ali dobar prijelazni rok garancija je da će se u Zadru ponovno igrati dinamična i kvalitetna košarka.

Najboljeg trenera prošlosezonskog izdanja HT Premijer lige Hrvoja Vlašića na klupi je naslijedio njegov pomoćnik i izbornik hrvatske muške reprezentacije za košarkaše do 16 godina Stipe Kuliš, koji je okupio mladi i talentirani stručni stožer kojeg će činiti Roko Jurlina i Jakov Vladović, dok će za kondicijsku pripremu biti zadužen Jure Šango. Sama momčad također je doživjela velike promjene. U odnosu na prošlu sezonu zelenu svlačionicu je napustilo osam igrača (Jakov Vladović i Teo Petani koji su prestali s aktivnim igranjem košarke, te Marin Vručinić, Sandro Rašić, Lovre Runjić, Tomislav Cvitković, Daniel Zovko i Ante Gospić), no pristigle zamjene garantiraju nastavak dinamične i atraktivne košarke kojom su „Soniksi“ lani osvojili srca hrvatske sportske javnosti.

Najzvučnije pojačanje u zelenim redovima zasigurno je 32-godišnji hrvatski reprezentativac Pavle Marčinković koji se nakon deset godina izbivanja vratio u rodni grad, a nikako se ne smije podcijeniti ni predviđeni doprinos nekadašnjeg igrača Cibone i Zadra Petra Marića koji će donijeti prijeko potrebnu dozu iskustva u redove Sonika. Uz dvojicu „veterana“, nova lica u momčadi iz Jazina su i mladi Gabriel Marić, Luka Tomas, Marko Jurič, Marko Prskalo i Ivan Vučić koji će u Zadru tražiti dodatnu afirmaciju na premijerligaškoj sceni, a valja istaknuti i dolazak mladog Ukrajinca s iskustvom igranja sveučilišne košarke i FIBA-ine Lige prvaka Israela Zvi Kolomoiskog koji bi mogao donijeti vrijedan šuterski impuls s klupe.

Ostatak družine čine kapetan Dino Palčić, iskusni Marino Šarlija te precizni šuter Filip Jošić, koji će u kombinaciji s mladim Dominikom Zelantom, Šimom Keserovićem, Nikom Manojlovićem i Davidom Pavinom olakšati prilagodbu novopridošlim igračima i pobrinuti se da prepoznatljivi duh Puntamike i ove sezone vlada u zelenoj svlačionici.

Kao i svake godine, i ove je pred momčad postavljen minimalni cilj ostanka među hrvatskom košarkaškom elitom.

– Sezona pred nama će biti izazovna, kakve su uostalom bile i sve prethodne. Ciljevi su nam ostali isti kao lani, jer uvijek postavljamo isti cilj, a to je ostanak u ligi. Sve preko toga je dobar rezultat. Nadam se da će nas poslužiti zdravlje, prije svega da nećemo imati COVID situacije kakve smo imali prošle sezone, i da ćemo moći igrati pred publikom što će, vjerujem, biti motivirajuće za igrače – kazao je predsjednik kluba Mirko Jošić.

Mirko Jošić - Foto: KK Sonik Puntamika/Šime Zelić

Na prvi pogled skromno, no u Soniku se nikada nisu razbacivali velikim najavama. Zadrani će pokušati „govoriti“ pa parketu gdje se nadaju što je moguće boljem rezultatu i ponavljaju prošlosezonskih igara. Za što će to biti dovoljno pokazat će vrijeme, ali ne treba sumnjati da će, bude li sve išlo prema planu, ambicije rasti kako sezona bude odmicala.

Utakmica Vrijednosnice Osijek – Sonik Puntamika na rasporedu je u subotu 18. rujna s početkom u 17 sati.