Europa i Svijet
Novi Svjetski prvak u košarci je reprezentacija Španjolske!

Novi Svjetski prvak u košarci je reprezentacija Španjolske!

Autor: Teo Cilar

Marc Gasol naslovu NBA prvaka dodao i naslov Svjetskog prvaka u samo par mjeseci!

Španjolska je osvojila Svjetsko prvenstvo 2019 uvjerljivom predstavom u finalu protiv Argentine. Finale je završilo rezultatom 95:75 (23:14, 20:17, 23:16, 29:28).

Španjolska je furiozno krenula u finalni susret protiv Argentine i povela s 7:0. Više od dvije minute trebalo je Argentini za prve koševe koje je ubacio Nicolas Brussino. Nakon tih poena, nova serija Španjolske 7:0 za vodstvo 14:2 i već se tu vidjelo da ovo neće biti dobar dan za Argentinu. Španjolska obrana je dobro zaustavila njihove prve igrače, Facunda Campazza i Luisa Scolu. Trgnuli su se tada Argentinci, 6 poena u nizu ubacuje Brussino, Campazzo ubacuje svoje prve poene, a Gabriel Deck dodaje još tri za samo minus jedan. Završne dvije minute četvrtine su pripale Španjolskoj koja je zaključuje serijom 9:1 za vodstvo 23:14. 

Španjolska je i drugu četvrtinu otvorila odlično i sreijom 8:0 dolaze do vodstva 31:14. Argentina je u tri navrata spuštala razliku na minus osam, ali bliže nisu mogli doći, a do kraja prvog poluvremena Španjolska je opet pobjegla na dvoznamenkastu prednost 43:31.

Kada je Španjolska na 5:35 do kraja povela s uvjerljivih 55:33, bilo je jasno da od neizvjesnog finala neće biti ništa. U posljednju se dionicu ušlo s 19 poena prednosti za Španjolsku. 

Tračak nade za Argentinu pojavio se na 6:57 do kraja utakmice kada Campazzo s dva pogođena slobodna bacanja smanjuje na -12. Ricky Rubio je tada košem iz reketa primirio probuđene navijače Argentine koje opet na noge diže snažno zakucavanje najboljeg igrača Argentine danas, Decka za novih minus 12. Ispod toga, Argentina nije uspjela doći, a Španjolska je na kraju slavila s okruglih 20 poena razlike, potpuno zasluženo.

Španjolska je u ovom finalu imala čak šest dvoznamenkastih igrača, aprednjačili su MVP Svjetskog prvenstva Ricky Rubio s 20 poena, 7 skokova i 3 asistencije, Sergio Llull s 15 poena i Marc Gasol s 14 poena, 7 skokova i 7 asistencija koji je tako NBA naslovu ove godine dodao i naslov Svjetskog prvaka!

Kod Argentine Deck 24 poena, Nicolas Laprovittola s 17. Scola i Campazo nisu bili na razini prijašnjih igara, ali Argentina je bez obzira na poraz napravila veliki, veliki rezultat!