Intervjui
Novi vjetrovi u Zadru -  Kup nas nije pokolebao i vratit ćemo se jači, a imamo još puno toga u planu

Novi vjetrovi u Zadru - Kup nas nije pokolebao i vratit ćemo se jači, a imamo još puno toga u planu

Autor: Paulo Sarić

Sportski direktor KK Zadar Branimir Longin otvoreno o promjenama u dalmatinskom abaligašu, šutu Luke Božića, dovođenju mladih talenata, projektu razvojne momčadi i ambicijama pred nastavak sezone.

Prošlo je točno tjedan dana. Trebala je to biti četverodnevna, ili makar trodnevna fešta košarke. Zadar je, naime, mislili su svi, trebao igrati tri utakmice. Na kraju je to ispala poznata priča o ražnju i zecu u šumi. No, sama činjenica da su je atmosfera prije antiklimaksa bila toliko 'nabrijana' govori o nekim novim vjetrovima u gradu. Vjetrovima promjene. Oni su zapuhali ljetos promjenom upravljačkog kadra. Novi direktor i novi sportski direktor KK Zadar trebali su i simbolički zatvoriti jednu stranicu u povijesti dalmatinskog kluba.

- Cijela priča je počela lani prijateljstvom s momcima iz UN Tornado i mojim bivšim suigračima. Zakotrljala se priča o promjenama u KK Zadar i stvaranju pozitivne atmosfera – započinje Branimir Longin, sportski direktor dalmatinskog abaligaša.

Skupila se mala grupa, uvjetno rečeno 'moćna gomilica' zadarskih košarkaša koji su željeli vratiti klub na stabilne noge i početi pisati novu stranicu u povijesti jednog od simbola grada.

- Bili su tu Šime Špralja, Jakov Vladović, Toni Dijan i ja, a iako nisu bili s nama imali smo podršku i Marka Popovića i Marka Banića – nastavlja Longin i dodaje - na ljeto smo bili pozvani kod gradonačelnika da vidimo kako promijeniti klub i kako ga dovesti na veće grane. Ljudi su mi govorili da sam lud, no ja sam imao želju pomoći. Želimo sve najbolje, želimo klub učini transparentnim i želimo okruženje u kojemu će se vidjeti da svi zajedno radimo i dišemo za Zadar.

O nužnosti promjena dugo se pričalo, no cijela je priča krenula relativno kasno. Iako je ozbiljnih razgovora bilo i ranije prvi su konkretni potezi povučeni početkom sedmog mjeseca.

- Bilo je još kandidata, no svi su odustali zbog različitih razloga, a ja sam se jedini posvetio projektu. U razgovorima s upravnim odborom složili smo se da damo još jednu šansu, tj. da damo pravu šansu treneru Aramisu Nagliću. Na kraju nije bilo previše dileme jer je bilo i ljudski i sportski da dobije priliku ovu sezonu.


FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

I pokazao se kao dobar odabir. I ne samo trener. Čitava je momčad adekvatno posložena. Atmosfera je na visokoj razini, pogodilo se sa strancima i dojam je da u ekipi, prvi put nakon dosta vremena, nema stranih tijela.

- To je možda i tajna dobrih rezultata. Kada su uloge posložene i kada se zna tko što radi na terenu puno je lakše igrati. Kada igramo kao momčad i kada svako radi svoj posao pružamo najbolje partije. Uvijek je rizično dovoditi Amerikance, prvenstveno po pitanju osobnosti, no u današnje vrijeme interneta i programa za praćenje igrača poput Synergyja, ali i kontakta koje svi u klubu imaju, pogotovo Aramis, treneri i ja, ipak je lakše procijeniti stranca da bude ono što ti tražiš.

Tko je slagao momčad?

- Trener Naglić i ja smo zajedno slagali ekipu. Cilj je bio da u kadru imamo što je moguće više zadarskih igrača i da ih nadopunimo dobrim strancima. A, tako će biti i dalje. Ako mogu participirati kvalitetom i ako ih možemo priuštiti, svakako će biti prvi odabir. Pričali smo sa svim Zadranima i na kraju smo odabrali one koje smo si mogli priuštiti.

Kadrovska situacija uoči početka sezone nije bila bajna. Ugovori su vezivali tek nekolicinu igrača, prvenstveno Kristijana Krajinu i Mislava Brzoju pa se moralo žurno krenuti u slaganje momčadi za nadolazeće izazove. Iako je vrijeme stiskalo, potezi su bili odlučni. Zadržan je veteran Vladović, a došli su i mladi i talentirani Vuković i Božić.

- Doveli smo neke mlade i potentne igrače poput Vuka za kojeg smo procijenili da može prijeći na razinu više. Još uvijek se malo traži, ali dobar je momak i dobro trenira te vjerujem da će njegova igra rasti iz utakmice u utakmicu. Kraljević još uvijek ne pokazuje ono što može, no jasno je da se radi o kvalitetnom igraču. I njega frustriraju dosadašnja izdanja i on je svjestan da su se poklopile neke stvari koje mu ne idu u prilog.

Zadranima je najveći osmjeh na lice razvukao dolazak mladog Bjelovarčanina Luke Božića koji je nekoliko sezona dominirao A1 ligom u dresu Zagreba.

- S Lukom smo dugo bili u kontaktu. On se premišljao hoće li otići u inozemstvo ili će se okušati u ABA ligi. Na kraju je izabrao Zadar i drago mi je da jest. Potpisao je dvogodišnji ugovor. Sve nas je malo iznenadilo što je tako dobro odradio prvi dio sezone kada je bio jedan od naših najboljih igrača. Veliki je radnik te se nadam da će u trenucima krize imati mentalnu snagu da prođe kroz sve poteškoće i odigra kako najbolje zna. Našu podršku će uvijek imati!


FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

No, posljednjih je mjeseci kod njega vidljiv pad forme. Počelo je to s dolaskom Joshue Bostica, a nastavilo se kako je sezona odmicala. Nije to više bio onaj Božić koji je vodio Zadar na otvaranju sezone. Povukao se, počeo je izbjegavati pucati kada je bio u prilici pa su brojni zaključili da nešto ne štima. Prvi je sumnjivac bio šut koji je, valja to reći, neortodoksan za tako kvalitetnog igrača.

- Došao je s takvim šutem s kakvim je došao. Bio je to, možda mogu tako kazati - čudan šut, ali donekle precizan. Na kraju krajeva imao je sezona s 40 posto za tri poena. Mi mu nismo željeli puno dirati šut dok su utakmice svaka dva dana kako ne bismo stvarali konfuziju. Nismo željeli mijenjati mehaniku. On je sam pokušavao nešto promijeniti, ubrzati šut i ne vući ga više s poda, međutim nije mu uspjelo. Govorili smo mu da podigne parabolu, da digne lakat i pripazi na neke stvari, ali nismo imali vremena raditi na tehničkim detaljima dok smo imali zgusnut raspored. No, u budućnosti ćemo se time pozabaviti. Nadam se da će tražiti našu pomoć da ga do kraja sezone dovedemo na pristojnu razinu kako bi ga kroz ljeto mogao dodatno napredovati. Toga ćemo se uhvatiti u narednom periodu.

S obzirom na ljude koji ga okružuju u Zadru trebao bi imati od koga učiti. I Branimir Longin i pomoćni trener Samir Žuža bili su jako dobri šuteri.

- Točno tako. I Aramis Naglić je bio izvrstan šuter. Ima mu tko pomoći. Nadam se da neće tražiti rješenje negdje drugdje, već da će tražiti savjete kod nas, u svojoj kući.

Božić je prije nekoliko dana otkazao nastup u reprezentaciji što je za sobom povuklo brojne, često i neumjesne komentare neupućenih građana i nekih novinarskih pera pojedinih redakcija koje košarku prate na marginama. Većinom konstruirajući priče.

- Otkazao je reprezentaciju zbog privatnih obiteljskih problema. Bilo bi dobro da je to napravio malo ranije, ali nije. Siguran sam da bi prihvatio poziv da je osjećao da može pomoći jer znam da mu je čast igrati za Hrvatsku. Smatrali smo da bi bilo pametno da se odazvao jer su i utakmice i treninzi na malo višoj razini, no odlučio je da trenutno ne može dati sve od sebe i mi ga podržavamo u tome – govori nekadašnji reprezentativac.

FOTO: KK Zadar

Zadar ove sezone nije napravio pomak samo po pitanju seniorske momčadi. Došlo je i par igrača u omladinski pogon, prije svega nekadašnji kapetan kadetske reprezentacije Jure Planinić, ali i mladi Edis Korman, što je ozarilo lice brojnih navijača koji uvijek posebno cijene zaloge za budućnost.

 - Nadam se da nećemo stati na njima. Imamo još dosta toga u planu. Ne bih volio da se izgubi zadarska škola, ali smo par narednih godina primorani dovoditi igrače na deficitarnim pozicijama. U svakoj selekciji nam drastično fali visokih igrača – govori 40-godišnji Zadranin i nastavlja - sjećam se da smo u mojim generacijama Vujčića, Henjaka i Poljaka iz Splita čuvali Perinčić, Čustić ili ja. Takve stvari ne moraju ostaviti puno traga, no svakako bi bilo bolje razvijati igrače po pozicijama.

Uistinu, mlađe kategorije KK Zadar već godinama muku muče s deficitom visokih igrača što se posljedično preslikava i na stil igre kadeta i juniora.

- Naše momčadi nemaju naviku spuštati lopte u reket. Dodatna je stvar što svi momci na treninzima većinom rade na tehničkim elementima vanjskih igrača pa im je prirodnije igrati licem košu. Pri tome se gube i koncepcija igra. I zbog toga trebamo dovesti adekvatne igrače kako bi i momci koji su s nama naučili igrati s takvom vrstom igrača.

Branimir Longin je često uz parket i gleda utakmice omladinskih kategorija. Prati i analizira…

- Volim pogledati utakmice mlađih uzrasta. Ima tu interesantnih momaka koji bi mogli postati igrači Zadra. Nisam siguran da mogu postati nosioci, no svakako mogu zakucati na vrata prve momčadi. Zbog toga je jako bitno imati razvojnu ekipu na razini Jedinstvene prve lige – govori nekadašnji igrač Cibone i Zadra.

Došli smo do jednog od bitnijih projekata koji je pokrenut ove sezone. Ostvarena je suradnja s ekipom Sveučilišta u Zadru koja se natječe u Drugoj ligi jug, a koja je zamišljena kao odskočna daska za prvu momčad.

- Cilj nam je da KK Sveučilište u Zadru uđe u Jedinstvenu prvu ligu. Tu su naši treneri, momčad je pod našim krovom… Puno je toga lakše kada imaš razvojnu ekipu. Njih imaju i najbolje hrvatske momčadi, a na kraju krajeva i najbolji klubovi Europe i svijeta i svakako da bi to trebao imati i Zadar – smatra Longin i dodaje - moram istaknuti gospodina Tonćija Jeraka koji radi zaista veliku stvar. Momcima se nudi i mogućnost da upišu fakultet, dodatno se obrazuju i steknu znanja i kompetencije izvan košarke što je ogroman plus.

FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Iako hrvatska košarka pred sobom ima dosta izazova koje mora prebroditi, jedan od njih je svakako i prijelaz iz juniorske u seniorsku konkurenciju. HKS je kao međumjeru podigao granicu izlaznog godišta, no takve administrativne mjere, koliko god bile rađene u dobroj namjeri, nisu dovoljne. Probleme moraju riješiti klubovi jer se prečesto događa da mladi i talentirani igrači u formativnim godinama prosjede nekoliko sezona jer kvalitetom ne mogu ravnopravno participirati u seniorskoj momčadi.

- Teško je u tim godinama punopravno ući u rotaciju abaligaša. Malo igrača u cijeloj Hrvatskoj to može. No, kvalitetan rad kroz čitavu sezonu za talentiranog i školovanog igrača mogu napraviti čudo. Idealno bi bilo da igrač koji manje participira ili je samo na treninzima prve momčadi ima svoju ekipu u kojoj će igrati i imati veliku ulogu. Uvijek je bolje biti nositelj igre u slabijoj ekipi nego sjediti na klupi prve momčadi.

Gledajući brojne utakmice mlađih kategorija Longin je „snimio“ i brojne zanimljive igrače.

- Primijetio sam neke momke, no oni koji su nositelji u svojim kadetskim ekipama u pravilu su ugovorno vezano za klubove. Ima određenih kontakata da se dogodi kakva „pozitivna krađa“, no uvijek je najbolje, premda je najteže, otkriti talent u ranijoj dobi.  U prijelazu iz pretkadetske u kadetsku konkurenciju. Ima dosta zanimljivih mladića i na području Hrvatske, ali i Bosne i Hercegovine i Slovenije te se nadam da ćemo moći dovesti neke od njih.


FOTO: Basketball.hr (Šime Zelić)

Priča o Dinaridima kao regiji s jednim od najviših ljudi na svijetu svima je dobro poznata. Zadar, s obzirom na svoju geografsku lokaciju ima blagoslov da mu dobar dio tih prostora gravitira, no problem predstavlja lošija infrastruktura u odnosu na konkurenciju. Stacionar bi dušu dao.

- Dosta. Nadam se da ćemo u skoroj budućnosti kao pravi klub koji misli o razvoju mladih igrača imati svoj stacionar. Ne treba to biti ništa spektakularno, već funkcionalna infrastruktura koja će nam omogućiti da su momci na okupu, da imaju smještaj i hranu i da ih imamo pod kontrolom. Za sada to radimo putem stanova ili đačkih domova, pošto se tu radi o školarcima.

Prošlotjedni je kup trebao biti lijepa priča. Kruna vrlo dobre sezone u Donatovom gradu. Danima se pričalo samo o utakmici protiv Cibone i kasnijem finalu s Cedevitom. Većina je bila uvjerena da će Zadar i četvrti put ove sezone dobiti starog rivala o čemu svjedoči i nekoliko tisuća prodanih ulaznica za subotnji ogled. Na kraju – tuga. Vukovi su se pokazali kao iskusna družina koja je mudro iskoristila sve komparativne prednosti. Ponajviše teret rezultata koji su domaćini imali na svojim leđima. Razočaranje, ali i dobra lekcija za dalje.

- Poraz nas nije pokolebao. Ni igrači ni ja se ne možemo dovoljno zahvaliti publici na podršci koju smo imali u dosadašnjem dijelu sezone. No, takve se utakmice moraju naučiti igrati i voditi. Što ih više odigramo manje ćemo ih gubiti i više dobivati!

Za razliku od prijašnjih godina kada su takvi porazi znali ostaviti traga na ekipi, dojam je da će ovi momci izvući pouke i još jači krenuti u nastavak sezone.

- U momčadi i dalje vlada pozitivna atmosfera. Pričali smo o svemu u svlačionici. Mi smo svi bivši sportaši i profesionalci i znamo da život ide dalje. Uhvatiš se treninga, tražiš utjehu među suigračima i tako prebrodiš emocionalni udarac. S maksimalnim ćemo angažmanom odraditi preostale utakmice u regionalnoj ligi. Imamo dobru poziciju u domaćem prvenstvu te se u pozitivnom raspoloženju okrećemo budućim izazovima s nadom da će nam se negdje vratiti. Ne treba biti bahat, ali ne treba biti ni skroman. Nadamo se finalu hrvatskog prvenstva.


FOTO: fiba.basketball

Ipak, ispadanje u polufinalu ostavilo je traga na navijačima. Svima koji poznaju zadarski mentalitet bilo je jasno da će rezultat na Kupu „Krešimir Ćosić“ imati velikog utjecaja na posjet utakmicama reprezentacije. Hrvatska danas s početkom u 18 sati igra prvu službenu utakmicu u Zadru nakon više od 13 godina i podrška s tribina bi joj puno značila.

- To je naša reprezentacija! Jasno mi je da je došlo do emocionalnog pražnjenja kod dijela navijača, ali zaista se nadam da ćemo pokazati da smo grad košarke i da ćemo pružiti potporu nacionalnoj vrsti. S ove dvije utakmice nam je ukazano povjerenje da ugostimo reprezentaciju u situaciji kada joj je pomoć s tribina prijeko potrebna. Koristim ovu priliku da pozovem sve Zadrane i sve kojima je košarka mila da u što većem broju dođu na utakmicu i podrže ove momke od kojih su se neki i ozlijeđeni odazvali te da stvorimo pravu atmosferu na čijim ćemo krilima doći do bitne pobjede – zaključio je Branimir Longin.

Vratimo se na vjetrove s početka teksta... Vrijeme će pokazati je li to tek ugodni ljetni maestral ili prava bura koja će otpuhati oblake koji su se godinama skupljali nad klubom. No, jedno je sigurno. Zapuhalo je…